nieuws

Boer Frans uit De Lutte sluit deel natuurgebied Lutterzand af: Boer Zoekt Rust

Boer Frans Zanderink heeft een deel van Het Lutterzand afgesloten: "Dit is een statement"
Boer Frans Zanderink heeft een deel van Het Lutterzand afgesloten: "Dit is een statement" © RTV Oost
Hij werd ooit op slag een landelijke bekendheid door zijn deelname aan kijkcijferkanon Boer Zoekt Vrouw. Frans Zanderink uit De Lutte is momenteel opnieuw in het nieuws. Deze keer omdat hij een deel van natuurgebied Het Lutterzand heeft afgesloten. Boer Zoekt Rust…
Voor alle duidelijkheid: de circa achttien hectare waar het om gaat, is al generatieslang in het bezit van de Zanderinks. Privéterrein dus.

Hij is er heel eerlijk in. Zoals Frans Zanderink sowieso iemand is die recht voor z’n raap en in alle oprechtheid zegt wat hij van iets vindt. Zonder een blad voor de mond te nemen.

Frustraties

Dat hij een deel van Het Lutterzand heeft afgesloten? Het is één grote opeenstapeling van frustraties. "Het is een én-én-én-verhaal."

“Dit speelt eigenlijk al jaren. Het begon ooit met de mountainbike-tochten die hier regelmatig worden gehouden. Op een gegeven moment vroegen we met meerdere grondeigenaren om een bescheiden bijdrage. Voor onderhoud, het opruimen van de rommel die de fietsers achterlaten. Maar dat zat er niet in.”

Halvering veestapel

En dan zijn daar nog de verstrekkende gevolgen van de veelbesproken fosfaatrechten. Zoals zoveel veehouders had Zanderink fors geïnvesteerd en nieuwe stallen laten bouwen. Tot de fosfaat-wetgeving werd aangescherpt en hij ineens zijn veestapel bijna moest halveren. “We gingen vanwege landelijk beleid van 160 naar 78 stuks vee.”

Begraafplaats

Hij kwam daarop met een nieuw plan op de proppen: een natuur-begraafplaats. “De plannen zijn ingediend, maar dat zal wel jaren duren voor het zover is.”

De Zanderinks wonen intussen al acht generaties in Op Aust, zoals hun boerderij heet. En hebben een slordige achttien hectare grond in Het Lutterzand.

Met fooi afgescheept
“In het verleden hebben we weleens om een vergoeding gevraagd voor al die toeristen die gebruik maken van onze grond. Want veel van die wandelpaden zijn er eigenlijk alleen maar gekomen omdat er veelvuldig overheen werd gelopen. Nou, daar stonden een paar tientjes per hectare tegenover. Een fooi.”

Vorig jaar stond er ineens een ambtenaar op de stoep. “De gemeente wilde wel graag een fietspad achter onze stal aanleggen. Terwijl dat zo ongeveer de enige rustige plek van het hele Lutterzand is. Nou, nee, bedankt dus.”

Statement
Recent heeft Zanderink zijn grond afgesloten voor toeristen. Wandelpaden zijn met bomen gebarricadeerd en er hangen bordjes met ‘Privéterrein’. “Voor de goede orde: die bomen zijn gesneuveld tijdens die januari-storm. Die lagen er al en zijn dus niet door ons gekapt. Los van het feit dat dit eigen grond is waar iedereen zomaar overheen loopt, heb ik dit vooral gedaan als statement. De mensen wakker maken. Dat het niet zomaar vanzelfsprekend is dat er zomaar drie keer per dag een maaltijd op je bord ligt. Dat is toch echt het werk van de boeren.”
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.