nieuws

Jubilerende Enschede Marathon opent expositie in tevens jarig Van Heekpark

De Enschede Marathon viert komende zondag haar vijftigste editie én het Van Heekpark bestaat honderd jaar. Aangezien de twee ook nog eens onlosmakelijk met elkaar zijn verbonden, was de locatie voor een expositie over de marathon snel gevonden.
De allereerste editie van Enschede Marathon vond in 1947 plaats in het Van Heekpark, vertelt oud-hardloper en organisator Marti ten Kate: "Hier was de start en finish van de allereerste editie, met zo'n vijftig deelnemers. Dat er toen mensen 42 kilometer hard liepen was onbegrijpelijk in die tijd."

Winnaar

Ten Kate is ook onlosmakelijk verbonden met de Enschede Marathon. Als student bekeek hij de edities van '79, '81 en '83 vanaf de zijlijn bekeken. In 1985 deed hij voor het eerst mee, in 1987 en 1989 won hij in Enschede.
"Met name die editie van '89 was geweldig. Het was heel warm, maar ik was zo goed in vorm. Het was een solo vanaf Haaksbergen helemaal alleen terug. In 1987 was het een eindsprint, in mijn eigen Diekman. Die kon ik natuurlijk niet verliezen."
Nek uitgestoken
Voor de jubileumeditie van aanstaande zondag is de marathon flink veranderd. Er is een nieuw parcours en voor het eerst starten de halve en hele marathonlopers samen. Ten Kate: "We hebben als loperscommissie, maar ook als bestuur onze nek uitgestoken met al deze veranderingen in één keer."
Dat is spannend, erkent Ten Kate: "We doen er alles aan om het goed te laten verlopen. Er zullen ongetwijfeld leerpunten zijn, maar die nemen we volgend jaar weer mee."

Tentoonstelling


Hoewel Ten Kate vol passie vertelt over de geschiedenis van de marathon, heeft hij verder geen rol in de fototentoonstelling die morgen opent. "De tentoonstelling is zodanig ingedeeld dat de foto's het verhaal vertellen. Ik raad iedereen aan om te gaan kijken hoe dat in al die jaren is gegaan."
De tentoonstelling wordt vrijdag om 14.00 uur geopend in het Van Heekpark en is tot en met 30 april te bezoeken.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.