nieuws

Weeramateur Johan Effing maakte nooit eerder zo'n warme 19 april mee

Op zijn eigen weerstation in Losser zag weeramateur Johan Effing het kwik vandaag oplopen tot ruim 27 graden. En dat maakte weerveteraan nog niet eerder mee op 19 april. "En misschien loopt het vanmiddag nog wel iets op."
Het is een record voor 19 april, vertelt Effing. "Ik heb het even opgezocht, maar in 1988 hebben we hier in Twente 24 graden gemeten. Daar gaan we heel ver overheen. Dat heb ik nog nooit eerder meegemaakt, dat een nieuw record zo ver uit de pas loopt."

Buitensporig record

Effing waagt zich niet aan een verklaring van dit buitensporige nieuwe record: "Dat kun je misschien beter aan de wetenschappers vragen. De klimaatverandering is natuurlijk in volle gang, maar of het daar nou mee te maken heeft. Ik denk het niet."
Effing denkt dat we deze temperaturen wel normaal moeten gaan vinden. "Je merkt dat de temperatuur toch telkens wat oploopt, dus wie weet zitten we over dertig, veertig jaar op dertig graden in april. Wie weet, als je weer zo'n situatie hebt met warme lucht vanaf de Middellandse Zee."
Toch is deze warme niet de warmste aprildag ooit. "Wanneer het precies was weet ik niet meer, maar ik heb gisteren op de computer nog een aprildag van 29,2 graden gezien. Bijna dertig graden! Maar wie weet volgt er morgen nog een nieuw record. Het zou maar zo kunnen."
 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.