nieuws

Vermoorde Sarah Kolenberg uit Enschede was zwanger van drieling

Sarah Kolenberg
Sarah Kolenberg © Instagram/Sarah Kolenberg
De vermoorde Sarah Kolenberg uit Enschede was in verwachting van een drieling. Dat werd vandaag bekend tijdens een korte rechtszitting. Maar volgens de advocaat van moordverdachte Jayson D. waren de kinderen niet van zijn cliënt. "Ze hadden altijd beschermde seks." Verder werd duidelijk dat niet alleen haar schedel was ingeslagen, maar dat ze ook is gewurgd en gestikt.
Daarnaast is er een vingerafdruk in het huis van Sarah gevonden, in bloed, dat niet van Sarah of Jayson is. "Dus van wie is die vingerafdruk wel?" Uit forensisch onderzoek blijkt verder dat er geen enkel spoor van Jason op de plaats delict te vinden is.

Trainingsbroek

Ook is er veel te doen om een trainingsbroek die Jayson gedragen zou hebben op de dag van Sarah's dood. De broek bleek verdwenen als bewijsmateriaal. Justitie gaf Jayson er de schuld van dat hij de broek had verborgen. Maar de broek bleek 'gewoon' op het politiebureau te liggen. Als bewijsmateriaal lijkt het onbruikbaar te zijn geworden. "Ik word hier heel ongelukkig van", zegt de Officier van Justitie.

Appjes

Volgens Justitie is uit DNA-onderzoek inderdaad gebleken dat Jayson niet de biologische vader was. "Maar dat maakt ook niet uit, want hij ging er wel van uit dat hij de vader was. En hij was daar niet van gediend, een kind krijgen.
Hij was doodsbenauwd dat zijn buitenechtelijke relaties op straat kwamen te liggen", zegt de Officier van Justitie. Ze leest wat appjes voor die zijn gestuurd door Sarah en Jayson. Sarah: 'Je familie komt te weten dat ik jouw baby draag.' Jayson: 'Ga je nou dreigen. Dan ga je de ware Jay leren kennen. En ik dreig niet.'
De Officier: "Nergens zegt hij dat hij de vader niet kán zijn, omdat ze veilig hadden gevreeën.En we hebben meerdere vriendinnen van Jayson gesproken, ze zeggen allemaal dat ze het zonder condoom hebben gedaan."
De 49-jarige Jayson D. werd geboren in Suriname, is getrouwd en heeft twee kinderen. Jayson had een seksuele relatie met Sarah. Het slachtoffer zou er net achter zijn gekomen dat hij getrouwd was. Ook bleek ze zwanger. Ze had Jayson twee dagen gegeven om contact op te nemen over voorgaande zaken, anders zou ze naar zijn vrouw stappen.

Bloed

Op zaterdagochtend 26 augustus 2017 is Jayson nog bij Sarah geweest. Volgens zijn advocaat om de relatie te verbreken. Daarna heeft hij alle chats met haar gewist. Een dag later is Sarah door vriendinnen in haar huis aan de Tubantiastraat gevonden, liggend in een plas bloed. Haar huis was overhoop gehaald.
Jayson gaf eerder dit jaar aan niet meer mee te willen werken met het onderzoek, omdat Justitie geen openheid gaf over de bewijzen die er tegen hem zijn. Volgens Justitie heeft hij nog steeds geen verklaring afgelegd.

Player

Tot nu toe was er alleen gesproken over een druppel bloed van Sarah in de verder brandschone auto van Jayson. Volgens hemzelf is die druppel er gekomen bij een wilde vrijpartij. Ook zou er een schoenafdruk in de plas bloed zijn gevonden, die overeenkomt met Jason's schoenmaat. Echter, Justitie kan achteraf toch niet met zekerheid zeggen met welke schoenmaat de afdruk overeenkomt. De schoenafdrukken in bloed zijn geen bewijs meer.
Justitie ziet in Jayson een 'player'. Hij zou de afgelopen tien jaar zichzelf hebben voorgedaan als de piloot Marciano. Hij zou met tientallen vrouwen seksuele relaties hebben gehad.

Google

Sarah's telefoon en laptop zijn spoorloos verdwenen. En Jayson wilde de inlogcode van zijn google-account niet geven. Aan de hand van die gegevens kan Justitie bepalen waar D. is geweest in dat weekend. Inmiddels zijn die gegevens wel verstrekt. Wat blijkt? Bij een eerste onderzoek naar de locatiegegevens blijkt dat Jayson inderdaad op zaterdagochtend bij het huis van Sarah is geweest.
Maar bij later onderzoek, blijken de locatiegegevens ineens gewist. "Dat gaat niet zomaar", zegt de Officier, die daarmee doelt op opzettelijk wissen. 
Voor de zaterdagmiddag heeft Jason een alibi, toen is hij winkelend gefilmd met zijn vrouw in de Enschedese binnenstad. 
Jayson blijft vastzitten tot aan de inhoudelijke rechtszaak. Die is op 25 mei.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.