nieuws

Nieuwe kerk geopend in Deventer: een gereformeerde gemeenschap in een katholiek gebouw

Terwijl menig kerkgebouw verdwijnt, is er in Deventer vandaag juist een nieuwe geopend: De Koningskerk. Het is het gebedshuis van drie gereformeerde geloofsgemeenschappen die samen verdergaan, de 3Gk. Na jaren zoeken hebben ze een onderkomen gevonden in een voormalige rooms-katholieke kerk. 
De kerk werd vanochtend officieel geopend door de sleutels van de kerk te overhandigen aan de kerkenraad. Ook was er een feestelijke kerkdienst. 

Katholieke elementen

De kerk wordt nu bezocht door gereformeerden, maar was eerder de kerk van de rooms-katholieken. "Voor de rooms-katholieke parochie heel vervelend dat er kerken moesten worden afgestoten, maar voor ons was dit een unieke gelegenheid", vertelt Max Lagendijk van 3Gk. 
Lagendijk vervolgt: "Waarom zou deze traditie als katholiek kerkgebouw niet naar een gereformeerde setting kunnen? Dat kan prima hebben we gemerkt."
In de kerk zijn dan ook nog katholieke elementen te zien, waaronder het altaar. "Ik zat net naast een katholiek echtpaar en we hadden het erover hoe verschrikkelijk veel overeenkomsten tussen beide geloven zijn. Ik vind het een prachtige mix", vertelt een bezoekster. 

Samenwerking

De 3Gk is jaren geleden ontstaan uit een samenwerking tussen de Christelijk Gereformeerde Kerk, de Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt en de Nederlands Gereformeerde Kerk. In totaal telt 3Gk meer dan duizend leden.
"Men moet elkaar weer opzoeken, omdat je elkaar nodig hebt om staande te blijven. En na jaren zoeken hebben we nu eindelijk ons eigen honk", stelt een trotse Lagendijk.
Overijssel Vandaag 22 april
In Hoogtij 29 april een gesprek met predikant Evert Everts en twee parochianen van de voormalige Maria Koninginkerk.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.