nieuws

Goed nieuws: The Voice Kids, bijen en een telescoop

Het nieuws is vaak negatief en verdrietig, maar het is heus niet alleen kommer en kwel. Om het weekend positief af te sluiten, selecteerden wij vier keer nieuws om vrolijk van te worden.
De elfjarige Yosina uit Olst won vrijdagavond The Voice Kids.
Yosina stond samen met drie andere talenten in de finale van de show. Met haar coach Marco Borsato heeft ze de afgelopen dagen meerdere nummers gerepeteerd, waaronder 'Jij bent de liefde' en een Nederlandse versie van 'Get Here'. 
Het gaat slecht met de bij. Daar hebben Annette Oude Vrielink en Rene Kempers uit Hengelo iets op bedacht. In plaats van een schutting hebben ze een heus insectenhotel gebouwd.
Annette: "Als er geen bijen zijn, wordt een groot deel van ons voedsel niet bestuift. Geen bestuiving, geen vruchten of groenten. Zo simpel is het."
Sterrenwacht Hellendoorn is jarig: officieel zit de vereniging nu vijf jaar in het Buitencentrum Sallandse Heuvelrug. En wie jarig is, krijgt cadeaus. Of, beter: koopt cadeaus, want de Sterrenwacht presenteerde deze week haar nieuwe radiotelescoop.
Als je door de telescoop kijkt op een heldere dag als vandaag, is de kans groot dat je niet veel bijzonders ziet. "Deze telescoop meet namelijk radiostraling", legt vrijwilliger Helmer uit. "Hij maakt onzichtbare straling hoorbaar. Daarmee kun je wel hoogtekaarten maken, waarop te zien is hoe intens die straling is. En dan maak je dus eigenlijk ook een foto."
Elk jaar was het weer spannend voor Harry Meenhuis van zorgboerderij De Piet uit Enter, of het zou lukken: de komst van ooievaars naar de geplaatste ooievaarspaal. Maar nu, na tien jaar, lijkt een ooievaarspaar daadwerkelijk te hebben besloten om op het nest te gaan broeden. "Het lange wachten is eindelijk beloond, prachtig." 
Als de ooievaar straks een ei gaat leggen gaat Meenhuis ook een camera plaatsen: "We willen de ooievaar dan goed kunnen volgen. Dat is ook leuk voor buitenstaanders."
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.