nieuws

Jongensdroom gaat na 62 jaar alsnog in vervulling voor oud FC Twente-keeper Hennie Ardesch

Als jong keepertje koesterde Hennie Ardesch (74) een grote wens: een souvenir aan de legendarische doelman Frans de Munck. Ruim zestig jaar later gaat die jongensdroom alsnog in vervulling als Ardesch’ zoon Rick ineens met een shirt van ‘De Zwarte Panter’ op de stoep staat: “Geweldig, ik ben hier zó blij mee.”
Het incident is Ardesch zijn hele actieve carrière bijgebleven.

'De Zwarte Panter'
Als twaalfjarig jochie schreef Ardesch ooit een brief naar Fortuna54, destijds een van de toonaangevende clubs in ons land. Want daar stond Frans de Munck onder de lat, alias ‘De Zwarte Panter’, in die dagen een absoluut jongensidool.
“Ik had een tekening gemaakt en die opgestuurd. Met de vraag of ik een foto met handtekening van De Munck mocht. Echt wekenlang heb ik mijn moeder gevraagd of er post voor mij was. Maar ik heb nooit meer iets vernomen en de teleurstelling was enorm.”

In de kou
Het voorval maakte zelfs dusdanig grote indruk op Ardesch dat hij de rest van zijn carrière altijd de moeite nam om jeugdige fans niet in de kou te laten staan.

“Tegenwoordig wordt zoiets vanuit de club verzorgd, maar als semi-profs moesten we dit altijd zelf doen. Niettemin heb ik altijd geantwoord op welke vraag dan ook. Juist omdat ik aan den lijve had ondervonden hoe groot de teleurstelling kan zijn.”

Niets herinneren

Ardesch heeft later De Munck ooit nog fijnzinnig aan zijn vervelende ervaring herinnerd. “Dat was een jaar voor zijn overlijden in 2010. Ik kwam De Munck bij toeval tegen tijdens een wedstrijd van Vitesse. Hij zei uiteraard dat hij er zich niets van kon herinneren, maar ik had daar eerlijk gezegd zo mijn eigen gedachten bij.”

Ardesch’ zoon Rick heeft ruim zestig jaar na dato alsnog de droom van zijn vader waargemaakt. “Ongelooflijk. Rick was erbij toen ik dat verhaal tijdens een lezing ooit vertelde. Hij heeft het onthouden en toen hij pas zag dat er een shirt van De Munck werd geveild heeft hij meteen toegeslagen.”

Oranje-traditie
Het gaat om een shirt van het Nederlands elftal. “Hij heeft er niet in gekeept want De Munck droeg altijd zwarte shirts. Maar het is traditie binnen het Nederlands elftal dat de nieuwkomers ter verwelkoming een eigen oranje shirt krijgen. Dit was dus van De Munck, wat ook blijkt uit het bijbehorende echtheidscertificaat.”

Of Ardesch niet liever een zwart shirt – hét handelsmerk van De Munck – had gehad? “Zwart hoorde toevallig bij het imago van De Munck, maar zelf heb ik niets met die kleur. Nee hoor, ik ben gewoon geweldig blij met dit shirt.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.