nieuws

Deventer kerken schrijven protestbrief aan nieuwe eigenaar synagoge

Synagoge Deventer
Synagoge Deventer © Google Streetview
Een foodhall in de synagoge van Deventer? Als het aan de kerken van de Deventer binnenstad ligt niet. De kerken hebben samen een brief geschreven aan de nieuwe eigenaar Ayhan Sahin. "Wij vragen het grootst mogelijke respect en grote zorgvuldigheid bij het bepalen van een nieuwe bestemming van de synagoge", schrijven de kerken.
De geloofsgemeenschappen weten niet wat de plannen van Sahin zijn, maar de geruchten dat er horeca in de synagoge aan de Golstraat komt, vallen niet goed. "Dat zou heel ernstig zijn, daar moeten wij niet aan denken", aldus Ingrid de Zwart, predikant van de Lebuïnuskerk.

Diensten

Volgens De Zwart is het allerbelangrijkste dat de synagoge ruimte blijft bieden waarvoor het ooit in het leven is geroepen. "De joodse gemeenschap moet in ieder geval de diensten in de synagoge kunnen houden."

Historische betekenis

Daarnaast wijzen de kerken Sahin op de historische betekenis van het gebouw. "We mogen niet vergeten wat er met de joodse gemeenschap en met deze synagoge is gebeurd tijdens de Tweede Wereldoorlog."
Het pand kan daarin een grote rol spelen. "Om blijvend te gedenken wat hier in onze stad is gebeurd, en uit respect voor de joodse geloofsgemeenschap van nu, vinden wij het van belang de synagoge als synagoge te bewaren"

Geen reactie

Op de brief, die deze middag is verstuurd, is nog niet gereageerd. Wat gaan de kerken doen als een reactie uitblijft? "Daar kan ik nog niets over zeggen, maar we zijn onderling in gesprek", besluit De Zwart.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.