nieuws

Almelo moet zich buigen over de komst van een megastal voor biggen in Aadorp

Biggenstal
Biggenstal © RTV Oost
Is de komst van een megastal voor biggen aan de Schout Doddestraat in Aadorp wenselijk? De nieuwe gemeenteraad van Almelo zal zich daarover moeten beraden, nu de firma Dekker een uitbreiding van de huidige biggenstal heeft aangevraagd.
De fracties Leefbaar Almelo, GroenLinks, SP en PvdA hebben schriftelijk reeds hun bedenkingen bij burgemeester en wethouders kenbaar gemaakt over de realisatie van een megastal voor biggen onder de rook van Aadorp.
Zij wijzen op de gevolgen van de volksgezondheid voor de inwoners van Almelo en omstreken in verband met de verwachte uitstoot van mest, ammoniak en fijnstof. 

Nieuw politiek beraad

De raad heeft zich eerder in 2014 uitgesproken tegen de komst van intensieve veehouderij ten noorden van Almelo. De fracties vinden dat de kwestie Aadorp aanleiding is voor een nieuw politiek beraad over de wenselijkheid van intensieve veehouderij in de gehele gemeente Almelo.
De firma Dekker heeft in een contract met de gemeente Almelo een terugkoopplicht van 1,2 miljoen euro afgesloten als het bedrijf zich niet verder kan ontwikkelen op de huidige locatie. De fracties hopen niet dat economische motieven voor het Almelose college straks de doorslag geven om een uitbreiding van de biggenhouderij toe te staan.  
Als de 3 hectare agrarische grond van Dekker moet worden teruggekocht kan de grond wellicht gebruikt worden voor de ontwikkeling van een zonnepanelenpark, suggereren de vier gezamenlijke fracties. 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.