nieuws

Office Depot in Zwolle sluit: geen zekerheid voor zeventig werknemers distributiecentrum

Office Depot sluit de deuren
Office Depot sluit de deuren © Thinkstock / Dorling Kindersley
De werknemers van het distributiecentrum van kantoorartikelenleverancier Office Depot in Zwolle willen zekerheid na de sluiting van hun vestiging eind 2018. Morgen overhandigen zo'n vijftig medewerkers een petitie aan de directie om een goed sociaal plan af te dwingen.
"Velen van ons werken hier al tientallen jaren", stellen de werknemers. "Als straks de deuren van ons distributiecentrum sluiten, dan liggen de banen voor de meesten van ons niet voor het oprapen. Wij verdienen een goed sociaal plan zodat we straks meer financiële zekerheid hebben."
Office Depot is de grootste leverancier van kantoorartikelen en -diensten in Europa. Het bedrijf verplaatst het Zwolse distributiecentrum naar Groβostheim in Duitsland. Volgens het bedrijf leidt dat "tot meer efficiëntie, productiviteit en lagere kosten." De Ondernemingsraad heeft er een positief advies over uitgebracht.  

Onbehoorlijk

Marian Beldsnijder van vakbond FNV Handel noemt het onbehoorlijk van Office Depot "om medewerkers na jarenlange trouwe dienst met een schamele vergoeding weg te sturen". 

Volgens bestuurder Pien Zijlstra van CNV Vakmensen treft de sluiting van het distributiecentrum de medewerkers onevenredig zwaar. "Veel werknemers werken hier al heel lang. Ontslag betekent voor hen een cruciale breuk in de pensioenopbouw en een wellicht onherstelbare breuk in hun loopbaan. Een goed sociaal plan dient daar in te voorzien."
Een woordvoerder van Office Depot zegt het oneens te zijn met de opmerking dat medewerkers met een schamele vergoeding worden weggestuurd. En in een persbericht schrijft het bedrijf al lange tijd in gesprek met FNV en CNV te zijn over een goed sociaal plan en andere regelingen, zoals ondersteuning bij het vinden van nieuw werk.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.