nieuws

Zwolse tenor zingt alle coupletten van het Wilhelmus op Koningsdag

Zanger Eric Milton uit Zwolle gaat vrijdag, tijdens Koningsdag, alle vijftien coupletten van het Wilhelmus zingen. Hij doet dat samen met pianist Rik Elings en violiste Isabelle Doodhagen. De muzikanten brengen een eigen versie van het volkslied ten gehore. De uitdaging voor de tenor bestaat eruit de vijftien coupletten helemaal uit het hoofd te zingen.
Het optreden van de Zwollenaar is bij cultuurschip THOR aan de Thorbeckegracht in Zwolle. Het Wilhelmus is het sluitstuk van het concert. 

Publiekskoor

"Ik hoop dat het publiek na afloop van de eerste vijftien coupletten inhaakt en uit volle borst het bekende eerste en zesde couplet meezingt. Op die manier brengen we samen met onze stadsgenoten als één groot Zwols publiekskoor een mooi eerbetoon aan onze koning", zegt Milton die de afgelopen dagen druk geoefend heeft op de omvangrijke tekst van het volkslied.
"We hebben een aantal variaties op de melodie toegepast", zegt initiatiefnemer en pianist Rik Elings "zo zijn de eerste twee coupletten in verschillende toonhoogtes te horen, zijn er een aantal mineur variaties in de coupletten aangebracht en is er een declamatie, oftewel gesproken tekst, te horen. Het doel is om het Wilhelmus op een originele manier te brengen."

Zwols eerbetoon aan de Koning

De Zwollenaren willen iets bijzonders neer zetten, daarom kiezen ze ervoor om het volledige Wilhelmus op te voeren. "Dat is nog niet heel vaak gedaan, en zeker niet door een solist" zegt Elings.
Ze hopen ook vooral de jeugd enthousiast te maken. "Ik heb al reacties van jongeren gehad die het gaaf vinden", zegt Milton "wie zich verdiept in het Wilhelmus leert tegelijkertijd veel over onze geschiedenis. De coupletten gaan over de vader des vaderlands, Willem van Oranje, de rol van het geloof en de lange strijd van Nederland tegen de Spaanse onderdrukking.

Tekst hele kluif

'Vijftien coupletten is een hele kluif maar ze zitten al aardig in mijn hoofd', zegt Milton. Hij hoopt op veel belangstelling. Het spektakel begint vrijdag om 12.00 uur 's middags en de 'grande finale' met de uitvoering van het volledige Wilhelmus is rond 14.00 uur.      

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.