nieuws

Koning Willem III krijgt nieuwe plek in Nijverdal: "Kans op diefstal te groot"

Het bronzen beeld van Koning Willem III prijkt al jarenlang in de nis van het TenCate gebouw in Nijverdal. Enige tijd geleden verwijderde TenCate het beeld uit voorzorg uit de nis, om diefstal te voorkomen. Vandaag kreeg het beeld een nieuwe plek in het Huis van Bestuur en Cultuur in Nijverdal.
"Een bronzen beeld is helaas populair onder dieven. We willen voorkomen dat het gestolen wordt en daarom verhuizen we het beeld naar het gemeentehuis", zegt Frank Spaan van Koninklijke TenCate.

Koning Willem III

Het beeld herinnert aan het predicaat Koninklijk dat Koning Willem III in 1852 verleende aan de Stoomweverij van de gebroeders Salomonson en
waarvan Koninklijke Ten Cate vandaag de dag de voortzetting is. In 1862 bezocht Willem III zelf nog de fabriek. 

Replica van kunstof

'Willem III' is niet helemaal verdwenen bij TenCate. Op de plek van het originele beeld staat nu een replica. "Deze replica is gemaakt van kunststof waardoor deze niet meer interessant is voor dieven."
"De nis in en de plaquette aan het TenCate gebouw zijn gerestaureerd. Hierdoor krijgt het originele monument weer de uitstraling die het vroeger had."

Korhoen met middelvinger moet wijken

Een tijd lang stond er een korhoen van kunstenaar Lidwien Rouweler in de nis. Voor dat beeld wordt een andere plek gezocht. "Het markante kunstwerk is een korhoen die vrolijk versierd is en een middelvinger opsteekt. Het werd ooit door een onbekend persoon geplaatst. Het geeft aan dat je het leven niet te serieus moet nemen."
"Wij vroegen ons af waar het vandaan kwam maar vonden het wel een mooi kunstwerk en hebben het laten staan. Nu met de restauratie moet het helaas wel wijken."
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.