nieuws

MST in Enschede vraagt hoogste parkeertarief van alle ziekenhuizen in Overijssel

MST Enschede heeft het hoogste parkeertarief
MST Enschede heeft het hoogste parkeertarief © RTV Oost
De parkeertarieven van de ziekenhuizen in Overijssel lopen uiteen. Het duurst parkeer je bij het MST in Enschede, het goedkoopst bij ZGT in Almelo en Hengelo.
De Consumentenbond onderzocht de parkeertarieven van alle ziekenhuizen in Nederland. Bij zes kleinere ziekenhuizen parkeer je gratis. In Overijssel moet je bij elk ziekenhuis betalen voor het parkeren.

MST Enschede

Het duurst ben je af in Enschede. Voor twee uur parkeren bij het MST betaal je 5,60 euro. Als je je auto een hele dag laat staan, ben je maximaal 14 euro kwijt.

Isala Zwolle

Bij Isala in Zwolle is het al flink goedkoper. Twee uurtjes kost 3,40 euro en voor een hele dag parkeren moet je 8,30 euro betalen.

Deventer Ziekenhuis

Wie bij het Deventer Ziekenhuis zijn auto twee uur laat staan, is 3,20 euro kwijt. Wie een hele dag gebruikmaakt van het parkeerterrein betaalt 5 euro.

Röpcke Zweers Hardenberg

Vergelijkbare tarieven zien we in Hardenberg bij het Röpcke Zweers Ziekenhuis: 3 euro voor twee uur parkeren, 6 euro voor een hele dag.

ZGT Almelo en Hengelo

Het goedkoopst ben je af bij ZGT in Almelo of Hengelo. Twee uur parkeren kost 3 euro. Een hele dag is 5 euro.  

Per uur

Bij ongeveer een kwart van de ziekenhuizen betaal je per uur. Als je net iets langer dan een uur weg bent, betaal je meteen een heel uur extra. Parkeertarieven per minuut vind je bij geen enkel ziekenhuis.

Gratis uitrijden

Veel instellingen hanteren een gratis uitrijtijd van 15 tot 20 minuten. Soms worden er gratis uitrijkaarten verstrekt als afspraken uitlopen. Soms krijg je die alleen via een behandelend arts. Ook bieden de meeste ziekenhuizen ‘vaste’ patiënten en hun naasten soms kortingstarieven of voordeligere abonnementen, bijvoorbeeld in de vorm een dag-, maand- of jaarkaart. Dit wordt niet altijd duidelijk gecommuniceerd. Vraag dus altijd naar de mogelijkheden in het ziekenhuis.

Standpunt Consumentenbond
De Consumentenbond vindt dat de werkelijke parkeertijd bij ziekenhuizen afgerekend moet worden. Ook horen ziekenhuizen hun patiënten en bezoekers duidelijk te informeren over kortingen en gratis uitrijkaarten. De instellingen hebben soms lagere tarieven op andere locaties of bijvoorbeeld voor mindervalide patiënten.

Over het onderzoek

De Consumentenbond peilde de parkeertarieven in februari. Het gaat om tarieven zonder kortingen, doordeweeks en overdag. 

Kritiek op tarieven

De Consumentenbond vindt dat bij ziekenhuizen de werkelijke parkeertijd moet worden betaald. Dichterbij huis is die kritiek er ook. De tarieven bij MST leidden eerder al tot een onderzoek van het ziekenhuis en de gemeente.
Ook over het parkeertarief van ZGT ontstond eerder ophef. Een verhoging van het tarief in januari van dit jaar leidde tot verontwaardigde reacties in de gemeente Hof van Twente. In Hengelo stelde de politieke partij Lokaal Hengelo er vragen over aan het college.

Reactie ZGT

Het ziekenhuis kwam zelf met de volgende reactie: "Gezien de grote stroom patiënten, bezoekers en medewerkers die dagelijks met de auto naar ZGT komen, is het nodig gebleken goede voorzieningen voor parkeren in te richten. Daar zijn kosten mee gemoeid. De afgelopen jaren zijn de kosten voor het onderhouden van de parkeerterreinen wel gestegen, maar niet verrekend in de tarieven. Daarom hebben we nu, na acht jaar, alsnog de tarieven aangepast."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.