nieuws

Vriezenveners balen van ‘beerput’ in hun achtertuin

Bewoners van de Kanaalweg-Zuid in Vriezenveen hebben bij het gemeentebestuur de noodklok geluid over een ‘beerput’ in hun achtertuin. Ze beklagen zich over scheuren in muren van huizen en dagelijks vele tientallen vrachtwagens die af- en aanrijden. “Over een weg waarover ook kleine kinderen fietsen.”
De problemen dateren van begin dit jaar. Een boer, die aan het eind van de weg woont, had een vergunning aangevraagd voor twee gierkelders in een weiland.

“Helemaal niets mis mee”, zegt Roy Endeman, woordvoerder namens de bewoners. “Tot de boer de bassins verhuurde aan een bedrijf. Aanvankelijk was er aanvankelijk nog niets aan de hand, maar door die bedrijfsmatige opzet is het aantal vrachtwagens dat er komt na verloop van tijd explosief gestegen.”

Tientallen trucks
De buurtbewoners hebben geturfd dat er op sommige dagen 40 tot 60 vrachtwagens door hun straat rijden. “En dat gaat soms door van vier uur ‘s ochtends tot twee uur ‘s nachts.”

De bewoners hebben daarop bij de gemeente nagevraagd in hoeverre de huidige bedrijfsmatige aanpak in overeenstemming is met het bestemmingsplan. “Die vergunning was immers afgegeven voor een boer, die voornamelijk in zijn eentje werkt.”

Van goede wil
De bewoners melden dat zowel de boer als het bedrijf, dat de mestbassins exploiteert, van goede wil zijn. “Zij verlenen alle medewerking richting ons. We willen dan ook benadrukken dat we niet uit zijn op een conflict, maar juist oplossing-gericht proberen te denken.”
De bewoners hebben intussen als oplossing voorgesteld dat er een noodweg wordt aangelegd tussen de Kanaalweg-Zuid en de Aadorperweg. Zodat de tientallen vrachtwagens niet meer over de drukke Kanaalweg-Zuid hoeven te rijden.

Onderzoek gemeente
Een woordvoerder van de gemeente Twenterand laat weten dat momenteel wordt onderzocht in hoeverre de bedrijfsmatige exploitatie van de mestkelders voldoet aan de vergunning en het bestemmingsplan. Ook wordt nagegaan of een noodweg tot de mogelijkheden behoort.

De bewoners vinden de huidige situatie onhoudbaar. “In enkele gevallen heeft het vele vrachtwagenverkeer al scheuren in muren veroorzaakt. Maar we houden vooral ons hart vast omdat dit een drukke weg is met veel kleine kinderen.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.