nieuws

Natuur en Milieu Overijssel krijgt veel vragen over gebruik landbouwgif Roundup

Onkruidverdelger Roundup is veelbesproken en omstreden, er wordt tot in Europa gediscussieerd over wel of geen verbod op het landbouwgif. Tot nu toe is het niet verboden. Natuur en Milieu Overijssel krijgt veel vragen van mensen die momenteel de geel gespoten akkerlanden zien en zich zorgen maken over het gebruik van het gif.

Wat is Roundup?

Roundup is een onkruidverdelger, met als hoofdbestandsmiddel glyfosaat. Dat middel is volgens de producent dé oplossing voor het bestrijden van onkruid en helpt boeren bij het bewerken van het land. De tegenstanders van Roundup wijzen naar onderzoeken waarin staat dat glyfosaat mogelijk kankerverwekkend is.
Het middel komt via de landbouw in de grond en uiteindelijk in ons drinkwater. Waterbedrijf Vitens zegt dat pesticiden (landbouwgif) niet wenselijk zijn, maar dat het niet ín het drinkwater komt, dat het eruit wordt gezuiverd. Dit kost wel veel geld.

Boeren

Boeren zitten met de wettelijke verplichting dat ze in de winter een gewas (gras of graan) moeten verbouwen op de percelen waar eerder mais heeft gestaan. De mais gebruikt namelijk niet alle mest/voedingsstoffen in de grond. Probleem van die 'wintergewassen' is dat ze moeilijk te verwijderen zijn als ze niet meer nodig zijn. Gras is bijvoorbeeld heel hardnekkig. Als je het niet goed doodt, dan wint het later de strijdt met de mais.

Bij nat voorjaar meer gif nodig

Boeren kunnen het gras machinaal vernietigen of met gif. Afhankelijk van een nat of droog voorjaar wordt er meer of minder gespoten. Dat is zichtbaar in de zogeheten gele en oranje akkers. Bij een nat voorjaar kunnen de boeren niet met grote machines op het land en wordt gif zoals Roundup gebruikt.

Alternatief

LTO-bestuurder en akkerbouwer Jolink snapt dat gif spuiten geen ideale oplossing is. "We zoeken naar alternatieven. Zo is er toevallig vandaag een demonstratie van een landbouwmachine op landgoed Twickel die de grond anders bewerkt en ook effectief is. Misschien is dat de oplossing, ook wij boeren zoeken alternatieven, maar wij gebruiken geen middel dat verboden is nu."
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.