nieuws

Sneller van Twente naar de Achterhoek en weer terug: N18 vanaf vandaag weer open

Waren het gisteren nog de fietsers, wandelaars en hardlopers; vandaag is het de beurt aan de automobilisten om de vernieuwde N18 te gebruiken. In de loop van de middag gaan de hekken weg en kan het verkeer weer gebruik maken van de Twenteroute. "Ik hoop nu tien tot vijftien minuten sneller van Enschede naar Winterswijk te kunnen rijden."
Vier jaar geleden ging de schop de grond in om de N18 tussen Enschede en Groenlo te vernieuwen. Het verkeer kan nu sneller reizen tussen Twente en de Achterhoek. En daar is Thijs Scheres van Rijkswaterstaat, negen jaar bij het project betrokken geweest, blij mee. Net als Robert Fredrikz uit Enschede, die al twaalf jaar vanuit Enschede naar Winterswijk rijdt voor zijn werk.

Leefbaarheid

"Ik ben heel blij dat de weg klaar is", vertelt Scheres. "Mensen in de kernen waar je nu doorheen rijdt kunnen weer leefbaarder wonen. Voor mij persoonlijk is het wel wat emotioneel, omdat ik negen jaar betrokken ben geweest bij dit project."
Het is een pittig proces geweest, dat hier en daar flinke impact heeft op bijvoorbeeld omwonenden. "Een nieuwe weg aanleggen is niet niks", zegt Scheres. "Het heeft voordeel voor veel mensen maar het heeft ook heel veel gevolgen voor de mensen die er wonen. We hebben 85 woningen moeten slopen. Al die mensen hebben moeten verhuizen. Echt een hele ingreep."
Een ingreep die Fredrikz dus tijdswinst op moet leveren. De afgelopen jaren moest hij omrijden. "Via Duitsland, daar kun je ook harder maar het is qua kilometers wel om. Nu hoop ik tien tot vijftien minuten sneller te zijn. Da's toch fijn!"

Veiligheid

De aanpak van de N18 was hard nodig. Vanwege de leefbaarheid en vanwege de veiligheid. "De nieuwe weg heeft drie doelstellingen", zegt Scheres. "Ten eerste de leefbaarheid in de drie kernen waar je doorheen reed, daar moest echt iets aan gedaan worden. Daarnaast kent de N18 veel ongevallen, omdat je nu zomaar kunt oversteken en de weg is echt heel druk."
De nieuwe weg gaat om de kernen heen en is voorzien van ongelijkvloerse kruisingen. Ook de rijbanen zijn gescheiden, dus de kans op ongelukken is vele malen kleiner. En de weg zorgt ervoor dat je straks tussen Enschede en Groenlo in de spits twintig minuten minder tijd kwijt bent. En dat is echt wel veel."

Impact

"Zoals gezegd, de impact op veel mensen is groot geweest. Rijkswaterstaat heeft dat zo goed mogelijk proberen te begeleiden. Het raakt altijd mensen en we zijn ons bewust dat we niet iedereen naar de zin kunnen maken. We hebben wel altijd geprobeerd om bij de mensen die moesten verhuizen zo zorgvuldig mogelijk om te gaan met hun belangen."
Fredrikz heeft nog wel wat vraagtekens bij hoe de weg is aangepakt. "Als ik bijvoorbeeld kijk, achter Eibergen is het tweebaans, als daar een keer een ongeluk gebeurt vraag ik me af of er doorstroming is of dat het echt stokt. En vrachtwagens bij op- en afritten hebben nog niet de snelheid die de rest van het verkeer wel heeft. Of dat goed gaat, dat zal de toekomst uitwijzen."
De opening voor genodigden is vanochtend. Vanmiddag gaat de weg echt open voor het verkeer.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.