nieuws

Jeugdige criminelen ronselen jongeren op scholen voor illegale handel in hennep

Jongeren worden op school geronseld
Jongeren worden op school geronseld © iStock / leolintang
Jeugdige criminelen ronselen jongeren op scholen in Twente voor de illegale handel in hennep. De Veiligheidsregio Twente meldt dat dit gebeurt op scholen voor voortgezet, middelbaar en hoger onderwijs.
"Er zitten mensen op deze scholen die niet voor een diploma gaan, maar die alleen maar proberen om jongeren van hen afhankelijk te maken", zegt Nicole Lieve. Zij is programmaleider Ondermijning bij de Veiligheidsregio.

Goed betaald

De jeugdige criminelen zijn vooral op zoek naar makkelijk te beïnvloeden jongens. "Het begint vaak met kleine opdrachten. Het bezorgen van een pakketje, het stelen van blikjes drinken of het tijdelijk afstaan van een bankpas." Voor deze relatief kleine klusjes krijgen de geronselde jongeren goed betaald. Twintig euro voor een uurtje werken is geen uitzondering.   
Jongeren die meewerken worden steeds verder de illegaliteit ingetrokken. Er is dan bijna geen weg meer terug. Jongeren die eruit willen stappen worden onder grote druk gezet. Er wordt bijvoorbeeld gedreigd dat familieleden gevaar lopen als ze niet langer doen wat er van hen wordt gevraagd.

Criminele organisaties

De illegale hennepteelt in Twente is in handen van professionele criminele organisaties die steeds vaker het geweld niet schuwen. De hennepcriminelen staan bij de Veiligheidsregio bekend als de Top O. Uit hoeveel personen deze Top O bestaat wil Lieve niet prijsgeven.
Met de illegale hennephandel in Twente is een jaarlijkse omzet van een half miljard euro gemoeid. "Het is een parallelle economie naast de reguliere economie", zegt Lieve. De 'bedrijfstak' is professioneel georganiseerd. "We hebben momenteel zo'n duizend locaties in beeld waar illegale praktijken gebeuren." 

Breekijzers kopen

De onderwereld mengt zich op allerlei gebieden met de Twentse bovenwereld. De ene keer is dat beter zichtbaar dan de andere keer. Het gaat van jongeren die op school worden geronseld tot beginnende ondernemers die alleen met contact geld de huur van een kantoor willen betalen tot een klant die wekelijks een breekijzer komt kopen bij een bouwmarkt.
"Hoeveel breekijzers heeft een mens nodig", zegt Lieve. "Als iemand elke week zo'n ding koopt, dan moet er toch een belletje gaan rinkelen?" Wie weet op welke signalen hij moet letten, die ziet dat de onderwereld bijna overal aanwezig is. Dat moet stoppen vinden ze bij de Veiligheidsregio. "Zwaarder straffen helpt", weet Nicole Lieve. "Maar daarmee los je het probleem niet op. Er moet ook aandacht zijn voor preventie. Deze georganiseerde criminaliteit is heel dichtbij. Het kan echt iedereen raken."

Andere aanpak

De Veiligheidsregio gelooft in een andere aanpak. Die kenmerkt zich onder meer door voorlichting aan ondernemers en samenwerking met energiebedrijven, scholen, de politie, het Openbaar Ministerie en andere maatschappelijke instellingen. "Na elke ondernemersbijeenkomst krijgen we bijvoorbeeld zo'n tien meldingen van ondernemers die vermoedens hebben over criminele activiteiten."  

Ondermijnende effecten

De illegale hennephandel is een groot maatschappelijk probleem. "Vooral de ondermijnende effecten van de hennepteelt", stelt Lieve. "Mensen verdienen op een oneerlijke manier veel geld. Met dat geld kopen ze macht over andere mensen. Ze verleiden kwetsbare mensen om de criminaliteit in te gaan."
De democratische rechtstaat wordt ondermijnd, stelt de Veiligheidsregio. De leefbaarheid in wijken en buurten komt onder druk te staan. "Liquidaties, brandgevaar door illegaal afgetapte stroom, hennepafval dat wordt gedumpt", somt Lieve op.   

Nieuwe kansen

"We moeten dat stoppen en tegelijkertijd moeten we innovatie zien te voorkomen." Want de criminelen zien nieuwe kansen op de markt. Met XTC valt nog meer geld te verdienen dan met hennep. "Ik ken voorbeelden van criminelen die wekelijks honderdduizend euro omzetten met de handel in XTC", zegt de programmaleider. 
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.