nieuws

Zwolse studenten vallen in onrustig Armenië al hele week van ene verbazing in andere

De studenten journalistiek van de Hogeschool Windesheim in Zwolle maken zich op voor een turbulente afsluiting van hun studiereis naar Armenië. Voor vanavond zijn er andermaal protesten aangekondigd.
Zoals eerder deze week gemeld zijn de studenten momenteel in de Armeense hoofdstad Yerevan, waarbij ze er getuige van waren dat president Sarkisian onverwacht zijn aftreden bekendmaakte. Een uitgelezen mogelijkheid voor journalistiekstudenten om dit wereldnieuws vanaf de eerste rang te volgen.

Verbazing

Nadat ze eerder deze week de herdenking van de Armeense genocide bijwoonden, was het vervolgens de hele week onrustig en vielen de studenten van de ene verbazing in de andere.
“Nadeel is dat iedere nieuwe ontwikkeling weer meer vragen oproept dan dat er antwoorden komen”, zegt student Sander Dekker. “Zoals het nu lijkt, gaat het parlement 1 mei naar de stembus voor een nieuwe premier.”

Haken en ogen
Maar ook daar zitten volgens de Zwolse student weer allerlei haken en ogen aan. “Vanavond (donderdagavond, red.) geeft oppositieleider Pashinian weer een toespraak op het centrale plein. Zijn wil lijkt wet bij de bevolking. Zo vroeg hij vandaag om de straten te blokkeren met auto’s, wat ook prompt gebeurde. Dus vanavond wordt het best nog wel interessant.”

Spontaan volksfeest
Na het aftreden begin deze week van de president barstte er een spontaan volksfeest los. Daarbij ging het er dusdanig uitbundig aan toe dat het thuisfront zich zorgen maakte. Die wisten familie en vrienden echter gerust te stellen dat er geen moment sprake was van een gevaarlijke situatie.

De studenten keren zaterdag terug naar Nederland. Maar eerst is er nog een grootscheepse demonstratie vanavond.

Geweldloos

Maar ook voor vanavond maken de Zwolse studenten zich volgens Sander Dekker geen zorgen. “Mijn moeder kent me uiteraard. Ze hoopt eigenlijk vooral dat ik wel voldoende slaap. Ik word hier namelijk een energieke stuiterbal van.”

Voor de rest is er volgens Dekker sprake van een geweldloze demonstratie: “En dat merk je aan alles. De interim-premier wilde de noodtoestand uitroepen, maar de politie weigert mee te werken. Ze hebben de kant van de demonstranten gekozen en zorgen ervoor dat alles in goede banen wordt geleid. Ik heb me dan ook nog geen moment onveilig gevoeld en dan weet het thuisfront gelukkig ook.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.