nieuws

Ernstig ongeval N50 waarschijnlijk veroorzaakt door whatsappende vrachtwagenchauffeur

Bij het ongeluk raakten meerdere mensen gewond
Bij het ongeluk raakten meerdere mensen gewond © Stefan Verkerk
De vrachtwagenchauffeur die in 2016 inreed op een file op de N50 bij Kampen zat waarschijnlijk te whatsappen. Hierdoor zou hij de file te laat hebben gezien. De chauffeur, de 22-jarige Ruben W. uit 's-Heerenbroek, verwijderde vlak na de botsing in 2016 vier app-berichten aan zijn vriendin van zijn telefoon.
Op het moment dat W. de berichten verwijderde, bekommerde hij zich niet om de 18-jarige vrouw uit Urk die zwaargewond en bekneld in haar auto zat. W. nam namelijk aan dat de vrouw de aanrijding niet had overleefd, aangezien hij met 86 kilometer per uur op haar in was gereden.
Hij stapte daarom na het ongeluk uit zijn vrachtwagen en voegde zich bij de omstanders die getuige waren geweest van het ongeluk. Daar pakte hij zijn telefoon.

Gewiste berichten
Pas toen een Duitse automobilist ging kijken, werd duidelijk dat de vrouw nog leefde. Het slachtoffer was niet bij de rechtszaak omdat ze gaat trouwen. Ze was verrast dat de rechtszaak vandaag gepland stond. Het OM liet weten dat ze geschokt was dat W. direct na de aanrijding vier Whatsapp-berichten aan zijn vriendin wiste.  
Chauffeur W., die op het moment van de aanrijding net een jaar zijn vrachtwagenrijbewijs had, erkende voor de Zwolse rechtbank dat hij tijdens zijn rit naar Kampen meerdere berichtjes stuurde naar zijn vriendin, maar zegt dat de aanrijding er niet door veroorzaakt werd. Hij zegt dat hij kort voor het moment dat hij inreed op de file een 'spiegelcheck' deed; "even kijken of achter alles nog goed ging, of de lading nog goed vast zat."

Paniekreactie
De rij stilstaande auto's verraste hem volledig. Echt schuldig zegt de 's-Heerenbroeker zich niet te voelen; "Schuldig? Nou, nee. Ja, ik had zeker 100 meter afstand, maar kon geen kant meer op" zei W. tegenover de rechters. Het verwijderen van de berichten aan zijn vriendin zou een 'paniekreactie' zijn.
Voor het Openbaar Ministerie staat vast dat W. niet goed oplette en daarom te laat reageerde toen hij de file zag. Tegen de 22-jarige is niet alleen een rijontzegging van een jaar geëist, maar ook een werkstraf van 160 uur en een maand voorwaardelijke celstraf met een proeftijd van drie jaar.

Meer ernstige ongelukken
Volgens de advocaat van W. zijn er op de plek van de aanrijding de laatste jaren zeker acht ernstige ongelukken gebeurd en staat de N50 landelijk bekend als een gevaarlijke weg die zeker drie keer gevaarlijker is dan andere provinciale wegen. "Dat ontneemt een bestuurder van een voertuig niet van plicht om zelf op te letten" was de reactie van de officier van justitie.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.