nieuws

Kinderen leggen honderden bloemen tijdens herdenking op Canadese begraafplaats

Het is altijd een indrukwekkend gezicht. Kinderen van basisscholen die bloemen leggen op de graven van omgekomen soldaten op de Canadese begraafplaats in Holten. Ook vandaag legden kinderen weer bloemen.
Onder de aanwezigen waren ook een paar Canadese veteranen die tijdens de oorlog in Nederland hebben gevochten. Ze waren allen op zeer hoge leeftijd, rond de 97 jaar. Ze zijn speciaal vanuit Canada overgekomen om de herdenking mee te maken.
Fotograaf: RTV Oost Veteraan Albert Goebel
Op de begraafplaats liggen 1394 graven van bijna allemaal Canadezen. De band met Nederland is sterk. In oorlogstijd waren er in Canada rond de 1 miljoen inwoners met roots in Nederland. Ook een deel van de Koninklijke familie zat ondergedoken in Canada.

Special band

Burgemeester Hofland van Rijssen-Holten benadrukte in zijn speech de speciale band die Holten met Canada heeft. "Die speciale gevoelens zitten in het DNA van Holten. Holten loves Canada", zegt Hofland.
De ambassadeur van Canada vind het bijzonder om hier te komen. "Ik sprak net met familie van één van de gevallenen hier, en net als zij ben ik geroerd als ik op dit soort begraafplaatsen kom. De toewijding die de mensen hier hebben om de bevrijders te herdenken maakt deel uit van de relatie die wij hebben", zegt Ambassadeur Sabine Nölke.
Herdenking op de Canadese begraafplaats in Holten

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.