nieuws

'Plannen voor groot zonnepark in buitengebied Raalte' (UPDATE)

Zonnepanelen
Zonnepanelen © RTV Oost
De Solar Provider Group (SPG) wil een zonnepark ontwikkelen in de gemeente Raalte. Dat schrijft de ontwikkelaar in een brief aan inwoners. De SPG heeft in Raalte een potentieel stuk grond gevonden waar het bedrijf een zonnepark wil ontwikkelen.
Concrete plannen zijn er echter nog niet. De gemeente Raalte werkt op dit moment aan een beleid met betrekking tot de ontwikkeling van groene energie. "Hiervoor zal - wat ons betreft - ook gekeken moeten worden naar de mogelijkheden van zonneparken in de gemeente", schrijft SPG.
De komst van het zonnepark zou onderdeel uitmaken van de nieuwe Omgevingswet, waarbij de gemeente Raalte als doelstelling heeft om in 2050 energieneutraal te zijn. "Maar zover is het nog lang niet", zegt Richard Stouthart van SPG.

Brief verkeerd geïnterpreteerd

Aanstaande woensdag organiseert SPG een informatieavond. Buurtbewoners waren niet blij toen de brief op de deurmat viel. Zij zitten niet op zo'n grootschalig zonnepark te wachten. Een van die bewoners laat aan RTV Oost weten: "Het hoeft echt niet voor mij. En heel veel buren zijn er ook niet blij mee."
Volgens SPG is de brief en de bijbehorende uitnodiging voor een informatiebijeenkomst door de bewoners verkeerd geïnterpreteerd. "We willen juist met de gemeente en bewoners om tafel om onze ideeën te bespreken, om samen te kijken naar wat er mogelijk is." Bewoners hoeven wat hem betreft dan ook niet direct ten strijde te trekken: "Er is nog helemaal geen concreet plan."

Stuk grond gevonden

Volgens bronnen aan RTV Oost is al duidelijk waar het park zou moeten komen te liggen: aan de Stobbenbroekerweg. Dat lijkt onderstreept te worden door de brief van SPG, waarin het bedrijf schrijft dat het een 'potentieel stuk grond op het oog heeft'.
Maar Stouthart benadrukt daarbij opnieuw dat het om een idee gaat. "Er is helemaal niets zeker, want er is nog niets door de gemeente vastgesteld." En de geruchten over de grootte van het park, dat zo'n 33 hectare zou beslaan, zijn volgens hem op niets gebaseerd.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.