nieuws

Archeologisch onderzoek in Kampen moet historisch bolwerk in kaart brengen

Zitten er in Kampen nog resten van het oude Bolwerk Buitenwacht in de grond? Dat moet duidelijk worden met het archeologische bodemonderzoek dat vanaf vandaag uitgevoerd gaat worden.
Het gebied rond het oude station van Kampen wordt aangepakt en opgeknapt. Het moet een mooie entree van de stad gaan worden, maar het gebied is nu nog een beetje een rommeltje", zegt Jantine Sijbring van de gemeente Kampen.

Rommelig stationsgebied

"Teveel rondslingerende fietsen op één plek en rommelige parkeerplaatsen die deels verhard en deels onverhard zijn."  In de reconstructieplannen komen er nieuwe parkeerplaatsen en fietsenstallingen. Ook overwegen we om een park aan te leggen waar op termijn de restanten van de fundering van het oude bolwerk zichtbaar gemaakt worden", vervolgt ze.
Daarom moeten de restanten eerst in kaart gebracht worden. Om ze te beschermen tegen nieuwbouw en ten tweede om te onderzoeken of er nog delen van het oude verdedigingsbolwerk opgegraven kunnen worden.

Herstel gracht bolwerk

De gemeente hoopt dat er nog delen intact zijn zodat die een functie krijgen in het aan te leggen park rond het station. Ook willen de archeologen onderzoeken hoe de gracht rond het bolwerk liep.
De woningen in de stationsomgeving hebben geregeld wateroverlast. Herstel van de oude gracht in het nieuwe park zou die wateroverlast kunnen verminderen.

Financiële ruimte

De plannen zijn er. Inwoners zijn enthousiast. Maar de inrichting van het gebied staat of valt met de financiële ruimte die de gemeente beschikbaar stelt. Voor de herinrichting van de stationsomgeving is nu om en nabij de 600.000 euro beschikbaar.
De aanleg van een park met daarin restanten van het bolwerk gaat in de miljoenen euro's lopen. "De wens is er", zegt Sijbring. "Maar we moeten eerst in kaart brengen wat er onder de grond zit en wat we er eventueel mee kunnen.

Proefboringen

"Daarna is het zaak om mensen enthousiast te maken voor de plannen." Het bodemonderzoek met behulp van sonarapparatuur duurt een paar weken, daarna worden waarschijnlijk nog wat proefboringen gedaan. 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.