nieuws

"Met PGB-gelden kun je viooltjes plukken"

Grote vraagtekens vandaag van Justitie over de verleende zorg bij stichting Saron uit Boekelo. Het Openbaar Ministerie denkt dat Saron ruim een miljoen aan zorggelden achterover gedrukt heeft. Geld voor zorg aan cliënten, die volgens justitie niet verleend werd. De Officier van Justitie: "U int aan het begin van de maand zorggelden bij cliënten, maar hoe weten we dan of die zorg daadwerkelijk is verleend?"
Saron erkent dat het inderdaad moeilijk inzichtelijk te krijgen is. "Dat gaat op goed vertrouwen. We tekenen allemaal een contract waar we ons aan moeten houden. En als cliënten vinden dat ze te weinig zorg krijgen, moeten ze dat aangeven." Justitie vindt dat raar. "Sommige cliënten van u krijgen 30- 40.000 euro per jaar aan zorggeld dat ze mogen gebruiken. En juist in uw doelgroep zijn ze niet allemaal even assertief om dat aan te geven."
Volgens een manager van Saron werd er wel genoeg zorg verleend. "Misschien wel meer dan in de contracten werd afgesproken." De manager kan niet beloven dat het allemaal zorg is die specifiek op cliënten afzonderlijk is toegesneden. "We zitten in een woongroep. En als je activiteiten aanbiedt die zorgen voor structuur in een woongroep, dan mag je daar PGB-gelden voor gebruiken. Of dat nou wandelen is, fietsen of viooltjes plukken."

'Handelswijze normaal'
De advocaten van Saron probeerden vanmorgen het Openbaar Ministerie niet-ontvankelijk te verklaren. "De handelswijze van Saron is heel normaal in deze sector. In soortgelijke rechtszaken zijn er vrijspraken gevolgd. Justitie had deze zaak nooit voor de rechter mogen brengen." Maar in die gedachtegang gingen de Almelose rechters van vandaag niet mee. Ze wilden eerst zelf horen hoe één en ander gegaan is. 
Aankomende vrijdag moet de Boekelose stichting In 't Zadel zich verantwoorden voor zwendel met PGB-gelden. Volgens het OM heeft die stichting 1,5 miljoen achtergehouden. In 't zadel werkte samen met Saron. De stichting fungeerde als een soort onderaannemer om zorg te verlenen. 
Pas volgende maand komt justitie met een strafeis. Een maand later doet de rechtbank uitspraak.
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.