nieuws

Vanaf juli alleen nog nieuwbouwwoningen zonder gas

Met ingang van juli mogen alleen nog bouwaanvragen worden ingediend voor woningen zonder gasaansluiting. Woningen met een gasaansluiting mogen vanaf die datum niet meer worden gebouwd, tenzij de aanvraag van voor juli is. Deze plotseling aangescherpte regel zorgt ervoor dat bouwbedrijven verder onder druk komen te staan.
Want bouwbedrijven hebben een enorme achterstand weg te werken. In de crisistijd zijn tienduizenden minder woningen gebouwd en die achterstand moet nu worden ingehaald. Er is ook een grote vraag naar nieuwe woningen.

Groningen

Door een forse aardbeving in Loppersum in januari dit jaar, heeft de overheid besloten de regels voor gasloze woningen verder aan te scherpen. Waar eerst tot 2020 gebouwd mocht worden met een gasaansluiting, zijn bouwbedrijven nu verplicht om woningen op te leveren die zonder gas bewoond kunnen worden. Het stoken van warmte en het gebruik van warm water, gebeurd dan door middel van een lucht-warmte waterpomp.
Een warmtepomp maakt gebruik van de warmte die aanwezig is in diepere bodemlagen. In de winter wordt die warmte opgepompt om de woning te verwarmen, in de zomer gaat de warmte terug de aardbodem in.

Prefab

Maar de plotselinge ommekeer in bouwen heeft behoorlijke consequenties. Want voor woningen waarvan de bouwtekeningen al klaar lagen en de prefab onderdelen al werden gefabriceerd, moet nu een groot deel van dat werk overnieuw worden gedaan. Tekeningen moet overnieuw omdat de technische units anders worden en de fabriek moet de nieuwe tekeningen verwerken in de prefab onderdelen.
Dit leidt tot vertraging in de bouw van woningen waarvan de aanvraag nog moet worden ingediend. Bouwprojecten die nu al worden uitgevoerd hebben geen hinder van de aangescherpte regels en dat geldt ook voor projecten waarvan de aanvraag na de zomer zou worden ingediend.

Extra kosten

De verplichte aanpassingen aan de woningen leiden tot extra kosten die op het bord komen van de koper. Gemiddeld zal een woning nu 20 tot 25.000 euro duurder zijn. Maar doordat bouwbedrijven meteen ook zonnepanelen monteren om de verhoogde energiekosten voor de warmtepomp te kunnen opvangen, wordt dat bedrag vanzelf terugverdiend.
De maatregel verhoogt de druk op bouwbedrijven omdat nu extra werk en dus tijd nodig is om een project af te  ronden.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.