nieuws

Standbeeld Normaal groeit uit tot waar bedevaartsoord: dit Pinksterweekeinde topdrukte verwacht

Het bestuur van de fanclub van Normaal bij het onthulde standbeeld, geheel links Bert Snijders
Het bestuur van de fanclub van Normaal bij het onthulde standbeeld, geheel links Bert Snijders © Alton Keijzers
Het wordt al gekscherend ‘het Lourdes van de Achterhoek’ genoemd. Het fonkelnieuwe standbeeld van de boerenrockband Normaal is in amper een week tijd uitgegroeid tot een een regelrecht bedevaartsoord. Vooral komend Pinksterweekeinde worden honderden ‘pelgrimgangers’ verwacht.
Geestelijk vader van het standbeeld voor Bennie Jolink en zijn muzikale makkers is Bert Snijders uit het Overijsselse Brucht.

Hij was het die als secretaris van het Anhangerschap - zoals de fanclub van Normaal zichzelf noemt - het idee voor het bronzen beeld lanceerde. Vorige week donderdag werd het onthuld op het plein in hartje Hummelo, Jolinks geboortedorp. Overigens heeft Jolink ook een sterke band met Twente: hij studeerde aan de kunstacademie in Enschede en had tot voor enkele jaren geleden een studio en atelier in de bossen van Haaksbergen. 

Stormloop

Al sinds de onthulling van het standbeeld loopt het storm. Volgens Bert Snijders was het de volgende dag al meteen raak. “Die dag alleen al zijn er naar schatting zo’n 800 liefhebbers gekomen om het standbeeld met eigen ogen te aanschouwen. En ze kwamen op alle mogelijke manieren: per auto, maar ook op de fiets of motor.”

Snijders baseert zich daarbij op tellingen zoals die zijn verricht door de uitbater van het naastgelegen eetafé FF naar Steef, die in een uur tijd 100 mensen telde die het standbeeld met eigen ogen wilden aanschouwen.

Vereeuwigen

De liefhebbers nemen overigens niet alleen een kijkje, maar laten zich ook massaal met het standbeeld vereeuwigen. "Er worden aan de lopende band foto's gemaakt van mensen die naast het beeld poseren."

Fans in hele land
Voor komend Pinksterweekeinde verwacht Snijders helemaal topdrukte: “En het leuke is dat de liefhebbers bepaald niet alleen uit de Achterhoek komen, maar vanuit alle windstreken. Mensen uit Overijssel, maar ook uit Brabant, Groningen en Drenthe. En zelfs vanuit de Randstad. Normaal mag dan na 40 jaar officieel zijn gestopt, de band heeft tot op de dag van vandaag nog door het hele land volop fans.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.