nieuws

Joodse gemeenschap moet over maand vertrekken uit Deventer synagoge

De Joodse gemeenschap Beth Shoshanna in Deventer moet op 17 juni vertrekken uit de Synagoge in de Golstraat. Dat heeft de gemeenschap vanmorgen te horen gekregen via een brief geschreven door de advocaten van de nieuwe pandeigenaren Carlus Lenferink en Ayhan Sahin.
De mededeling valt rauw op het dak bij Sanne Terlouw van Beth Shoshanna. "Ik ben nog langs gegaan bij meneer Sahin, maar hij heeft mij laten weten dat hij niets anders kan doen en dat hij het verder wil spelen via zijn advocaat", vertelt ze.
Gemeente móét zich uitspreken
Volgens Terlouw is nu haast geboden. "Ik hoop dat de gemeente zich nu echt eens uitspreekt tegen een foodhall en dan wil meewerken aan een gezamenlijke koop van het pand." 
De Joodse gemeenschap is een crowdfundactie gestart. Met het ingezamelde geld moet het gebouw teruggekocht worden van Sahin en Lenferink, om zo de komst van een foodhall te voorkomen.

Nieuwe eigenaar houdt vast aan foodhall-plan

De nieuwe eigenaren houden echter vast aan hun plan om een foodhall te bouwen in het pand in de Golstraat. "Ik heb tegen Sahin gezegd: verkoop het aan ons en zeg wat je ervoor wilt hebben", zegt Terlouw. "Maar hij wil eerst kijken of er een foodhall gemaakt kan worden en wil niet onderhandelen."
Voor de komst van een foodhall is een bestemmingsplanwijziging nodig. Die is nog in behandeling. Terlouw benadrukt in gesprek te willen blijven met Sahin. "We willen dit absoluut niet laten lijken als een Turks-Joods conflict. We hebben goede relaties met de Turkse gemeenschap, maar Sahin doet een beetje alsof hij het slachtoffer is."

Dancefeesten in synagoge

In juni worden twee dancefeesten georganiseerd in het pand. Evert Everts van 3GK Deventer, de vorige eigenaar van de synagoge, vermoedt dat dit soort feesten te maken hebben met het beleid van de nieuwe eigenaar.
"Als wij nog eigenaar waren, was zo'n feest zeker geen mogelijkheid geweest", stelt hij. Terlouw zegt geen bezwaar te hebben tegen dancefeesten in de synagoge. "Incidenteel een evenement kan prima, wij gebruiken het maar eens in de twee weken. De synagoge is niet zo heilig dat er niet gedanst mag worden."

Vergunningaanvraag dancefeest loopt nog

De vergunningsaanvraag voor ten minste één van de twee te organiseren dancefeesten ligt nog bij de gemeente, terwijl de kaartverkoop al gestart is. "Er zijn wel vaker muziekvoorstellingen geweest. De vergunningsaanvraag gaan we gewoon toetsen aan alle voorwaarden", vertelt gemeentewoordvoerder Maarten-Jan Stuurman.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.