nieuws

Rechter: geen extra maatregelen tegen slachterij Tubbergen

Kort geding over kalverslachterij
Kort geding over kalverslachterij © Thinkstock
Het verzoek van ondernemers en omwonenden aan de rechtbank om maatregelen te treffen tegen slachterij Fuite Veal BV in Tubbergen is afgewezen. Volgens de eisers is de stank die het bedrijf verspreidt ondraaglijk geworden.
De rechter in Zwolle gaf donderdag nog geen motivering van zijn besluit.  Dat volgt pas over twee weken. De rechter gaf woensdag op de zitting al wel aan dat het verzoek van de klagers erg ver ging.

Voorzieningenrechter terughoudend

De zestien ondernemers en enkele omwonenden wilden namelijk dat de rechter Fuite harder zouden straffen dan de maatregelen die de gemeente al heeft genomen. De voorzieningenrechter moet echter terughoudend zijn.
Daarnaast is de vraag of de ondernemers wel een spoedeisend belang hebben. Het aantal geslachte kalveren is door Fuite al teruggebracht tot zestig per week. De gemeente Tubbergen eiste al dat Fuite het aantal te slachten dieren terugbracht tot maximaal 540 per week. Overtreedt Fuite die aantallen, dan gaat een dwangsom van 10.000 euro per week met een maximum van een ton lopen.

Onverminderd klachten stankoverlast

Toch klagen ondernemers er nog steeds over stankoverlast. Er zouden open containers vol mest op het terrein staan. Eerder lekte mest en urine uit geparkeerde vrachtwagens op het terrein.
Die vrachtwagens zijn inmiddels verdwenen, meldde de gemeente woensdag. Controleurs troffen alleen gesloten containers aan. De ondernemers wilden ook dat er opgetreden werd tegen acht illegale bouwwerken op het terrein. Fuite zou inmiddels om legalisering hebben gevraagd. De gemeente buigt zich nog over dat voorstel. 
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.