nieuws

OM eist celstraf tegen man die tijdens Enschedese uitgaansnacht drie mensen mishandelde

Rechtbank in Almelo
Rechtbank in Almelo © Cindy Hofhuis
De officier van justitie heeft zes maanden cel, waarvan de helft voorwaardelijk, geëist tegen een 30-jarige Zutphenaar. Hij wordt ervan verdacht vorig jaar in Enschede een explosie van uitgaansgeweld te hebben veroorzaakt.
De man zou in september in en buiten café Paddy's op de Oude Markt in Enschede drie mannen hebben neergeslagen. Een van de slachtoffer belandde met hersenletsel in het ziekenhuis.

Bedreigd

De Zutphenaar vertelde in de rechtbank van Almelo dat hij zich bedreigd voelde toen hij door een vriendengroep op de dansvloer van het café liep. Er zou heen en weer wat geduwd en getrokken zijn, waardoor de 30-jarige zich gedwongen voelde om één van hen een harde klap te geven.

Uit café gezet

Volgens de man gebeurde dat nadat hij werd geslagen. "Als je tegenover een grote groep staat en steeds wordt uitgescholden, dan moet je iets doen." Na het incident werd de Zutphenaar het café uitgezet en wisten toegesnelde agenten het conflict te sussen. 

Bewusteloos geslagen

Kort daarna ziet een agent in zijn ooghoek dat de verdachte verderop iemand slaat en een andere persoon keihard naar de grond slaat. Het slachtoffer blijft bewusteloos op straat liggen. Bij de politie verklaarde de Zutphenaar dat hij zich beroept op noodweer, "Als iemand me slaat, sla ik terug, maar dan harder."

Beide kanten

Het slachtoffer dat bewusteloos werd geslagen kan zich weinig meer herinneren, hij kwam bij in de ambulance. In het ziekenhuis werd een hersenschudding, een gebroken jukbeen en een scheur in zijn wang vastgesteld. Letsel dat aan beide kanten van het gezicht zat. Opmerkelijk, want de verdachte zegt maar één keer te hebben uitgehaald.
Uit camerabeelden zou blijken dat hij de hele tijd agressief gedrag vertoonde. "Dat overkomt je, als je boos of bang bent. Dan sla je om je heen." 

'Heel gewone man'

Uit een rapport van de reclassering blijkt dat hij 'een heel gewone man' is, iemand zonder problemen, met een baan, een huwelijk en 'verder niets'. 
Over twee weken doet de rechtbank uitspraak

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.