nieuws

Werknemers Scania Zwolle bieden handtekeningen aan tegen structureel overwerk

Scania
Scania © Marielle Beumer/RTV Oost
Werknemers van Scania en de vakbonden hebben aan de poort van het bedrijf in Zwolle een petitie aangeboden tegen het vele overwerk. Eerder vroegen de bonden ook al om aandacht voor het vele overwerk, maar overleg daarover is deze week afgezegd door Scania. Daarnaast is er voor het komend pinksterweekend plotseling weer overwerk aangekondigd.
Dat is bij een deel van het personeel verkeerd gevallen en ongeveer 1600 van de 2000 werknemers hebben hun handtekening gezet tegen het  overwerk. De vakbonden stellen dat het sociale leven van het personeel er zwaar onder lijdt.
De bonden FNV en CNV spreken van 'zeer regelmatig overwerk'. Volgens FNV gaat het per week om gemiddeld drie keer anderhalf uur overwerken. Daarnaast moet er ook vaak op zaterdag extra worden gewerkt.

Grens bereikt

De bonden willen Scania met de petitie een waarschuwing geven dat de grens is bereikt met het extra werk. Er is in het verleden voor een twee-ploegendienst gekozen om overwerk te voorkomen en nu is dat overwerk eerder regel dan uitzondering. 
Vakbond FNV Metaal wijst de bedrijfsvoering aan als oorzaak. Dat gaat om het zogenoemde just-in-time principe. "Terwijl er in de laatste jaren, met toeneming van de productieaantallen, de voorraden verder terug gebracht zijn, de bedrijfsrisico's zijn toegenomen, die allemaal op het personeel worden afgewenteld." 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.