nieuws

Van brandstichting verdachte medewerker groenbedrijf komt vrij

De medewerker stak zijn eigen bus in brand
De medewerker stak zijn eigen bus in brand © 112 Hardenberg
De medewerker van een groenonderhoudsbedrijf uit Grafhorst die ervan verdacht wordt dat hij afgelopen januari drie keer een busje van zijn baas bedrijf in brand stak, mag het vervolg van zijn rechtszaak thuis afwachten. Dat heeft de rechtbank in Almelo vandaag besloten.
De busjes brandden af in Langeveen, Giethoorn en Zenderen. In diezelfde plaats werd de 34-jarige man uit Zwartsluis ook opgepakt.

Stemmingmakerij

Volgens zijn advocaat wordt de medewerker in het dossier ook in verband gebracht met dertien andere branden, maar dat zou slechts 'pure stemmingsmakerij' zijn omdat nergens zou zijn vastgesteld dat er sprake was van brandstichting. Dat zou ook opgaan voor de branden in de bedrijfsbusjes.
De advocaat zegt dat niet uit te sluiten valt dat er technische oorzaken zijn die de branden hebben kunnen doen veroorzaken. Zo zou de buitenthermometer van de bus onderweg naar Zenderen als 58 graden hebben aangegeven. De inmiddels ontslagen medewerker ontkent. 
Het groenonderhoudsbedrijf uit Grafhorst vertrouwde hun medewerker al niet meer. Er werd zelf een collega meegestuurd die hem in de gaten moest houden en alle verdachte gedragingen met zijn telefoon moest vastleggen. De collega greep ook niet in toen de bus op 31 januari in brand vloog. Hij begon uitgebreid foto's te maken volgens de advocaat.

'Lastige zaak'
Er zijn niet veel bewijzen dat de 34-jarige de veroorzaker was van de branden liet de officier van justitie doorschemeren; "het gaat een lastige zaak worden." Toch blijft de verdenking tegen de man overeind staan.
De man zou nog steeds "opmerkelijk gedrag vertoond hebben in de aanloop van de laatste zaak, net als dat hij bij twee andere branden opmerkelijk gedrag vertoonde", aldus de officier van justitie. Volgens haar is uit onderzoek duidelijk geworden dat er geen technisch mankementen waren aan de voertuigen.

Stiekem geluidsopnamen

Tijdens de behandeling van de zaak was er nog een incident, een van de medewerkers van het bedrijf maakte stiekem geluidsopnamen. Dat is in Nederland verboden. De man werd dan ook uit de zaal gehaald en moest zijn opname-apparaat inleveren.
Morgen dient de ontslagzaak van de medewerker bij de rechter, maar of de man daarbij aanwezig zal zijn is niet zeker, hij komt morgenochtend om 9 uur op vrije voeten, maar niet eerder dan dat alle papieren in orde zijn.
De rechtbank gaat op 9 juli verder met de behandeling van de zaak.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.