nieuws

Rechter veroordeelt 'treitervlogger' tot werkstraf en schadevergoeding

Vlogger Snapking uit Almere is vanmiddag in de rechtbank van Zwolle veroordeeld tot een werkstraf van veertig uur en een schadevergoeding van 500 euro. De strafzaak ging over een filmpje met een lengte van negen seconden dat in 2015 werd gemaakt door de vlogger die toen nog onder de naam 'Snapking' werkte.
Op het werk van het slachtoffer, een supermarkt in Zwolle, pestte Snapking de jongen met geestelijke beperking. Het slachtoffer liep boos en schreeuwend weg. De rechter noemde het gedrag van de Almeerder respectloos.
Door de op internet gepubliceerde video kreeg Snapking de bijnaam 'treitervlogger'.

Grote indruk

De vlogger publiceerde de video vervolgens op Youtube, waarna het verder verspreid werd op andere sites zoals Dumpert. Volgens de ouders van het slachtoffer maakte het filmpje erg grote indruk op hun zoon. 

'Heel erg door gekwetst'

"Hij is er heel erg door gekwetst", vertelde zijn moeder eerder al voor onze camera. "Hij is het vertrouwen in mensen kwijtgeraakt. Hij vindt het ook heel lastig op zijn werk als mensen bij hem in de buurt komen met een telefoon, omdat hij bang is dat er weer een filmpje gemaakt wordt."
Het slachtoffer wordt nog steeds met de beelden uit 2015 geconfronteerd. "Het filmpje gaat weer rond", vertelde zijn moeder in januari. "Vorige week is er een klant geweest in de winkel waar hij werkt, daar is hem het filmpje onder de neus gedrukt. Hij was weer helemaal van slag en boos en verdrietig. Het heeft enorm veel impact op hem."

'Het is geen kleine zaak'

De ouders van het slachtoffer wilden overigens niet alleen dat de maker van het filmpje door de rechtbank gestraft wordt. Ze willen dat kwetsbare mensen als Jeroen in het vervolg beschermd worden tegen, wat ze zelf noemen, dit soort figuren. 
"Voor veel mensen zou dit een kleine zaak wezen", vertelde vader Teun Eikelboom eerder dit jaar. "Maar het is geen kleine zaak, het is een hele grote zaak. Vooral richting de mensen met een beperking en als ouder zijnde ook."
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.