nieuws

Verdachte van woningoverval Almelo mag rechtszaak niet in vrijheid afwachten

Politie
Politie © RTV Oost / Rogier van den Berg
In tegenstelling tot zijn twee minderjarige medeverdachten komt de 18-jarige man die verdacht wordt van een brute woningoverval op een bejaard echtpaar in Almelo, niet vrij. Dat is het antwoord van de rechtbank in Almelo op het verzoek de man het proces thuis, voorzien van een enkelband, te laten afwachten. Volgens de rechters is de verdenking tegen de man te ernstig om hem naar huis te sturen.
Zowel de reclassering, het Openbaar Ministerie als de advocaat hadden de rechtbank gevraagd de man naar huis te sturen. Daardoor zou de man weer naar school kunnen en een behandeling kunnen krijgen.

Verzet en worsteling

De man zou, samen met twee 17-jarige jongens uit Borculo, op 30 januari door een kapotgeslagen keukenraam de woning van een bejaard echtpaar aan de Nijreesweg zijn binnengedrongen. Het stel werd door gemaskerde daders met een mes bedreigd, maar de bewoners gaven zich niet gewonnen. De man verzette zich hevig en de overvallers gingen er vandoor. De bewoner raakte, net als één van de verdachten, wel gewond bij zijn verzet. 
De 18-jarige verdachte werd twee weken na de overval aangehouden en zit sindsdien vast. De twee medeverdachten werden een week later in hun kraag gevat, maar zijn alweer een tijdje op vrije voeten.

'Alleen op de uitkijk'

De twee, familieleden van elkaar, zeggen dat de 18-jarige Almeloër de overval plande. Zo zou hij voorafgaand aan de overval meerdere keren de omgeving van de woning verkend hebben. De Almeloër ontkent en zegt dat hij alleen op de uitkijk stond. Volgens hem is hij erin geluisd door de minderjarige medeverdachten. Ze zouden na zijn aanhouding met elkaar afgesproken hebben hem als hoofddader aan te wijzen.
Op de telefoon van de volwassen verdachte zijn berichten gevonden die niet meteen wijzen op zijn onschuld. Zo las de politie berichten aan medeverdachten waarin hij omschrijft dat hij de bewoner 'een flinke hoek gaf'. Ook de verklaring van de bewoner is belastend. Die omschrijft de drie overvallers als twee wat langere mannen en een kleine man. De Almeloër is volgens de rechtbank "zeer zeker niet de kleinste" van het stel. 
De rechtszaak wordt vervolgd op maandag 2 juli.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.