nieuws

Dansende Pinksterbruidjes gaan langs de deuren in Borne

Zo'n 150 kleine bruidjes dansen vandaag door Borne; de Pinksterbruidjes. Een recordaantal meisjes waren er bij deze Eerste Pinksterdag.
De Pinksterbruidjes, het is een traditie die vooral in het oosten van Nederland voorkomt en oorspronkelijk uit de tijd van de Germanen komt. Rond Pinksteren wordt gevierd dat de winter is verdrongen door de zon. Ook staat het feest van oudsher voor vruchtbaarheid en de hoop op een goede oogst.
Meisjes vanaf 5 jaar en ouder gaan gekleed in witte jurkjes langs de deuren en zingen een liedje. Elk groepje van zo'n 15 meisjes heeft een Rosa in het midden, het meisje is herkenbaar aan de lange kanten jurk en bloemen in haar haar, zij loopt voorop onder een versierde boog.

Traditie en eer

“Daar komen de mooie Pinksterbruidjes aan, ze zijn zo heel mooi aangedaan, geef wat, hou wat, volgend jaar is er weer wat…”
Zingend gaan de meisjes door de straten en bellen aan met de vraag om wat lekkers of geld.
Voor veel meisjes is het een eer om een Pinksterbruidje te zijn, de dames die vroeger mee mochten doen weten nog hoe trots ze waren dat ze Rosa mochten zijn of een van de andere dansende meisjes.

Immaterieel erfgoed

Sinds 2015 is de traditie van Pinkterbruidjes aangewezen als Immaterieel Cultureel Erfgoed.

Dansen in Borne

Eerste Pinksterdag gaan de meisjes door de wijken en 's middags wordt er een grote centrale dans gehouden op het Dorsetplein in het centrum. Onder begeleiding van de fanfare uit Hertme dansen ze onder de Pinksterkroon.
De dansende traditie verdween wat naar de achtergrond in de jaren '70 maar sinds 1980 organiseert de Folkloregroep Borne samen met de scoutingsgroep St. Stephanus-Martine de fleurige traditie. Ook dit jaar gingen er vanaf zondagsochtend 150 meisjes door de straten van Borne en uiteindelijk werd er om 13 uur gedanst op het Dorsetplein.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.