nieuws

Australische kunstenaar wil met tentoonstelling in Enschede brug slaan tussen lichaam en technologie

Hij draagt een derde oor waarop iedereen binnenkort kan inloggen om te horen wat zijn oor hoort. De Australische kunstenaar Stelarc probeert een brug te slaan tussen het verouderde menselijk lichaam en complexe technologieën. En hij is in Enschede.
De man is inmiddels 72 jaar oud en hij experimenteert al  sinds de vroege jaren tachtig met zijn lichaam. Acht skeletten heeft ie intussen gebouwd, waarop hij zichzelf kan vastsnoeren om de besturing van zijn lichaam over te laten aan bezoekers. Het lijkt een futuristisch gegeven dat anderen via internet de controle over je lichaam hebben maar voor Stelarc is het inmiddels doodnormaal. 

Menselijk lichaam verouderd

"Het is een esthetisch gebaar naar de intimiteit tussen lichaam en technologie", zo verduidelijkt hij zijn experimenten. Want het menselijk lichaam is volgens hem ernstig verouderd, en met moderne technologieën maken we het net zo snel, sterk en slim als de robots van tegenwoordig. Stelarc wil er geen futuristische voorspelling van maken maar aangeven dat we zoveel meer kunnen als we de functionaliteit van ons lichaam laten versmelten met technologie. Bulderend van de lach ziet hij hoe de verbazing van het toehorend publiek afstraalt.

Expositie

Op zondag 27 mei geeft Stelarc een expositie in Tetem in Enschede. Vijf uur lang staat hij dan vastgegespt in 'Stickman', een metalen skelet dat op afstand te besturen is door bezoekers. Zij bepalen hoe hij beweegt en wat hij doet, zelf heeft Stelarc vrijwel geen enkele invloed meer.
Vandaag geeft hij een kleine groep bezoekers een voorproefje.

'Bizar!'

"Bizar dit!" Dat roept Maddy, een van de bezoekers die de volledige macht krijgt over Stickman en het lichaam van Stelarc. Ze wringt hem in de vreemdste hoeken en hij laat het over zich heen komen, geforceerd door de sterke Stickman.
Stelarc is wereldberoemd geworden nadat hij een oor in zijn linkeronderarm liet aanbrengen. Binnenkort volgt een nieuwe operatie. Dan kan iedereen inloggen in zijn derde oor, om via het geplaatste microfoontje mee te kunnen luisteren met Stelarc. Al ben jij in Enschede en zit hij in Melbourne.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.