nieuws

Zwolse HBO studenten schrijven leesboek over leeftijdgenoten uit het mbo-onderwijs

Studenten Hogeschool Windesheim schrijven leesboek voor leeftijdgenoten mbo
Studenten Hogeschool Windesheim schrijven leesboek voor leeftijdgenoten mbo © RTV Oost
Een bijzonder leesboek, geschreven door studenten van de Hogeschool Windesheim voor en over leeftijdgenoten van de mbo-opleidingen van het Deltion in Zwolle. Het leesboek 'King Leroy & andere verhalen uit het middelbaar beroepsonderwijs' moet vooral de leesvaardigheid van de mbo-studenten bevorderen. Omdat de verhalen over de studenten zelf gaan zijn ze herkenbaar en wordt het lezen leuk en aantrekkelijk gemaakt.
In het boek staan 32 levensverhalen van studenten uit het mbo-onderwijs. Onderzoek van Hogeschool Windesheim en Stichting Lezen wijst namelijk uit dat de Deltion-studenten waarschijnlijk meer plezier krijgen in lezen als de verhalen echt zijn en aansluiten op hun eigen leefwereld.

Levensverhalen

De 32 Zwolse mbo-studenten zijn uitgebreid geïnterviewd door hun leeftijdgenoten van de lerarenopleiding Nederlands en de opleiding journalistiek van Hogeschool Windesheim. Beide groepen, mbo- en hbo-studenten, hebben in dit proces geleerd. De initiatiefnemers hopen dat de ontmoetingen de ideeën van studenten over onbekende anderen en over maatschappelijke kwesties daar waar nodig veranderd en genuanceerd hebben.

Aantal laaggeletterden stijgt

Doel van het boek is in eerste instantie om een flinke stimulans te geven aan de leesmotivatie van mbo-studenten. Het aantal laaggeletterden in Nederland neemt nog steeds toe; de afgelopen twee decennia ging het om een stijging naar 1,3 miljoen mensen die moeite hebben met lezen en schrijven, oftewel ongeveer 1 op de 9 Nederlanders. 

Speciale leesuren

Uit onderzoek blijkt dat door veel te lezen niet alleen de leesvaardigheid maar ook de woordenschat en schrijfvaardigheid van mensen sterk verbetert. Het Deltion in Zwolle maakt tijd vrij. Op gezette tijden gaan leraren met hun studenten lezen. In de Nederlandse les maar ook in speciaal ingeroosterde leesuren.
Door het bijzondere samenwerkingsproject tussen Deltion en Hogeschool Windesheim kunnen de studenten over zichzelf lezen en leren. Het boek King Leroy & andere verhalen uit het middelbaar beroepsonderwijs wordt aanstaande vrijdag officieel gepresenteerd.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.