nieuws

Reacties op haar aangrijpende verhaal doen Anneke Snippe goed

Nadat haar dochtertje Eleonora door verdrinking om het leven was gekomen, beviel Anneke Snippe (28) twee dagen later van Charlotte. In het boek 'En nu?' doet ze haar aangrijpende levensverhaal. "Het was zo bizar: de geboortekaartjes en de rouwkaarten hingen door elkaar in de kamer."
Vrijdag publiceerde RTV Oost een interview met Anneke op de website. De afgelopen dagen werd Anneke bedolven onder de reacties. Veel steunbetuigingen, mensen die haar een hart onder de riem staken. "Dat doet je toch enorm goed", reageert ze. Vanavond is haar bijzondere verhaal te zien op tv in Overijssel Vandaag.
Anneke herinnert zich die zondagmiddag september 2012 als de dag van gisteren. Nadat Eleonora - een maand voor haar tweede verjaardag - van het ene op het andere moment spoorloos was verdwenen, werd ze even later levenloos teruggevonden in de vijver achter de woning aan de Tackinkstraat. Hulpverleners haalden alles uit de kast, maar het mocht niet baten.

Monumentje

De volgende dag werd de vijver meteen dichtgegooid. "Die heeft nog drie jaar gediend als plantenbak. En ook als monumentje voor Eleonora. In januari vorig jaar zijn we vertrokken uit Ootmarsum. Omdat die plek ons er voortdurend aan herinnerde."

Boek

Anneke Snippe heeft meegewerkt aan 'En nu?', een boek dat later deze maand wordt gepresenteerd. Ze besloot haar verhaal te doen nadat ze via-via in contact kwam met lotgenoot Jolanda Bruggink Navis.

Lotgenoten

Ook Jolanda's dochtertje Madelon (2) kwam door verdrinking om het leven. De Achterhoekse nam daarop het initiatief voor een boek voor gezinsleden van plotseling overleden kinderen. Kroost dat is verdronken, slachtoffer was van een ongeluk of zelf uit het leven stapte. Ook lanceerden beide moeders stichtingparkerenindezon.nl.

Hoogzwanger

In haar levensverhaal vertelt Anneke niet alleen over de toedracht rond de verdrinking van haar dochtertje, maar vooral ook dat ze juist op dat moment hoogzwanger was. Dat desnoods de bevalling zou worden ingeleid om de uitvaart van Eleonora bij te kunnen wonen.
"Ik moest er niet aan denken om te bevallen. Ik had jou net verloren. Hoe kon ik nu een kindje baren?", richt ze zich in het boek tot haar overleden dochtertje.
Nadat ze zondag haar Eleonora was verloren, schonk ze die dinsdag het leven aan Charlotte. Toen Anneke 's avonds thuiskwam, zat de woonkamer vol kraamvisite: "Het was zo gek toen ik ze hoorde zeggen: 'Gecondoleerd en gefeliciteerd'. De ene muur hing vol met geboortekaartjes, de andere muur met rouwkaarten."

Op de plank

"Het verhaal voor dit boek had ik overigens al op de plank liggen. Het verhaal rond Eleonora's overlijden had ik namelijk al eens van mij af geschreven. Dat deed ik exact een jaar later. Ik werd die ochtend wakker en had zoiets van: nu kan ik wel als een zombie gaan zitten wachten tot deze dag voorbij is, maar ik kan mijn verhaal ook op papier zetten."

Ervaringsdeskundigen

Het boek is bedoeld voor ouders, die hetzelfde hebben meegemaakt als de ervaringsdeskundigen die hun levensverhaal hebben opgetekend. "Ik heb dan ook geen moment getwijfeld om aan dit boek mee te werken."

Reacties op internet

Anneke houdt iedere zomer haar hart weer vast. Vooral als er dan weer een bericht opduikt van een kind dat is verdronken. "Ik zie dan de krantenkoppen alweer voor me. En vooral die reacties op internet. Die snijden soms regelrecht door je ziel. Opmerkingen over 'slechte moeders' en zo. Maar die mensen weten niet waar ze het over hebben. En vooral niet: wat ze aanrichten. Want er is nu eenmaal geen enkele moeder, die een kind iedere seconde van de dag in de gaten kan houden. Leven en dood liggen soms heel erg dichtbij elkaar."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.