nieuws

Steeds meer agressie in de natuur: boswachter krijgt wapenstok

De boswachters in de provincie Overijssel worden op korte termijn uitgerust met een wapenstok. Aanleiding is de alsmaar toenemende agressie in de natuur. Staatsbosbeheer vindt echter alleen de gummiknuppel niet voldoende. Ze wil dat de boswachters ook worden bewapend met pepperspray.
Nadat de boswachters eerder al werden uitgerust met portofoons om bij calamiteiten alarm te kunnen slaan, zette het ministerie van Justitie vorig jaar ook al het sein op groen voor handboeien.

Nog dit kwartaal wordt de wapenstok aan de uitrusting toegevoegd. “We volgen momenteel de opleiding”, zegt Jeroen Buunen, boswachter in meerdere Overijsselse natuurgebieden.

Steeds meer agressie
Volgens Buunen komt het steeds vaker voor dat boswachters met agressie te maken krijgen: “We zijn gastheer van onze terreinen, waarvoor gedragsregels zijn opgesteld. Als mensen zich daar niet aan houden, spreken we ze daar op aan.”

Dan komt het volgens hem in toenemende mate voor dat deze mensen over de rooie gaan.

Rake klappen
En het blijft niet alleen bij verbale intimidatie, ook vallen er regelmatig rake klappen. Buunen, die overigens zelf alleen verbaal is bedreigd en nog nooit met lichamelijk geweld te maken had, noemt het “niet normaal wat er momenteel gebeurt”.

Recent nog waren er twee ernstige incidenten in korte tijd. Zo liep een boswachter in Oost-Brabant een enkelbreuk op toen twee recreanten hem te lijf gingen toen hij een bekeuring wilde uitschrijven.

Omver gereden

Jaren geleden liep de boswachter op de Sallandse Heuvelrug een gebroken been op nadat hij opzettelijk werd aangereden door twee wildcrossende motorrijders.
Staatsbosbeheer noemt dergelijk gedrag volstrekt onacceptabel: “Van onze boswachters blijf je af.”

Fysiek geweld

Vorig jaar heeft Staatsbosbeer landelijk ruim 70 meldingen van agressie en geweld geregistreerd. Dit jaar is al drie maal fysiek geweld tegen boswachters gebruikt.

Met het oog op de recente incidenten wil Staatsbosbeheer dat de boswachters in de nabije toekomst ook pepperspray krijgen om zich te kunnen verdedigen. Hiervoor ligt nu een aanvraag bij het ministerie van Justitie.

Volgens Buunen is de wapenstok bepaald geen overbodige luxe. “Je merkt dat de maatschappij verhardt. Dat is ook iets wat je hoort vanuit de politie. Terwijl de politie uit prioriteitsstelling zich terugtrekt uit het buitengebied.”

Drugsafval gedumpt
Tegelijk verplaatst de criminaliteit zich naar het buitengebied. Voorbeeld zijn bendes die drugsafval in het milieu dumpen.
“Of wat te denken van verwarde mensen die we steeds vaker tegenkomen. Daar komt bij dat we als boswachters vrij geïsoleerd werken. Vaak ver van de bebouwde kom. Je wilt jezelf dan in noodgevallen wel goed kunnen verdedigen.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.