nieuws

Vastgehouden zeeman Gerrit na maanden terug in Oldenzaal: 'Blijdschap en tranen met tuiten'

De familie van de vastgehouden zeeman Gert Oonk, met diens portret op de voorgrond
De familie van de vastgehouden zeeman Gert Oonk, met diens portret op de voorgrond © Robert Hoetink/De Telegraaf
Zeeman Gerrit Oonk (47), die enkele maanden voor de kust van India werd vastgehouden, is weer vrij man. Sinds vanmiddag is hij terug in Oldenzaal. “De opluchting is enorm”, zegt stiefvader Wessel.
Gerrit werkt al jaren op de zogenoemde wilde vaart en was deze keer ingehuurd om een sloopschip, de Sea Angel, vanuit Dubai naar India te laten slepen. De Oldenzaler was daarbij verantwoordelijk voor de veiligheid aan boord en was de enige westerling aan boord.

Ruzie over nota

Het ging mis toen er een ruzie ontstond tussen de opdrachtgever en de leverancier die zou opdraaien voor de brandstofkosten, die in de tonnen liepen. Vervolgens werd Gerrit sinds februari onder erbarmelijke omstandigheden vastgehouden aan boord van de Sea Angel, dobberend voor de kust van India.

Op vrije voeten

Maar dit weekeinde werd hij op vrije voeten gesteld. Vanochtend landde hij op Schiphol.
Volgens stiefvader Wessel hebben meerdere partijen zich sinds vorige week intensief met de vrijlating van Gerrit beziggehouden. “De ambassade, de agent van de reder. Wat uiteindelijk de doorslag gaf? Het zal ongetwijfeld een combinatie van factoren zijn geweest. Eerlijk gezegd maakt het ons ook niet zoveel uit. Het belangrijkste is dat Gerrit weer thuis is.”

Sterk vermagerd
Wessel is samen met echtgenote Wanna naar Schiphol gegaan om de sterk vermagerde Gerrit op te halen. De rit naar Oldenzaal was overigens nog een crime. “De snelweg A1 was afgesloten. We hebben er vier uur over gedaan. Maar goed, dat valt in het niet ten opzichte van wat er de afgelopen maanden allemaal is gebeurd.”

Emotionele hereniging
De hereniging op Schiphol was emotioneel. En op dit moment sluit Gerrit zijn kinderen weer in de armen: “Grote blijdschap en tranen met tuiten, alles tegelijk. De jongste, Nicha, is gisteren negen jaar geworden. Nou, dan is dit toch een heel aardig verjaardagscadeau.”
Of Gerrit straks weer gaat varen. “Daar hebben we het nog niet over gehad, maar daar ga ik wel vanuit. De zee is zijn lust en zijn leven. Maar eerst maar even een paar weken in Oldenzaal weer op krachten komen. Daarna zien we wel verder.”
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.