nieuws

OM wil opnieuw dwangverpleging in Hengelose moordzaak uit 1995

De rechtbank doet over twee weken uitspraak
De rechtbank doet over twee weken uitspraak © RTV Oost
Het Openbaar Ministerie wil dat de tbs van Johan S., die in 1995 in Hengelo de 65-jarige Joep van Gestel doodde, weer wordt omgezet naar een dwangverpleging.
De inmiddels 50-jarige ging er in april tijdens een begeleid verlof in vandoor en zou de afgelopen tijd agressief zijn geweest. De in 1995 nog 28-jarige S. was gok- en alcoholverslaafd en doodde Van Gestel omdat de bejaarde man seks wilde in ruil voor onderdak.

Teruggedraaid

S. zit al zo'n 22 jaar in tbs-instellingen in Nederland. Al een aantal keren werd zijn tbs voorwaardelijk beëindigd, maar ook weer teruggedraaid. De man stond op het punt om overgeplaatst te worden naar een instelling voor intensief begeleid wonen in Apeldoorn, maar dat gaat nu niet meer door. De instelling wil hem niet meer hebben.

Onzekerheid en pesterijen

Volgens S. komt zijn gedrag voort uit frustraties over lange wachttijden en grote onzekerheid. Ook zegt hij gepest te zijn door een andere patiënt in de tbs-kliniek in Eindhoven waar hij verpleegd wordt. Dat leidde ertoe dat hij tijdens zijn verlof weer wilde gaan gokken en afscheid nam met de woorden "ik meld me op 7 uur weer". Zover kwam het niet, binnen drie uur vatte de politie hem in de kraag.

Terug naar de maatschappij

De uiteindelijke bedoeling van een tbs is een veilige terugkeer naar de maatschappij. Dat is ook wat S. het graag wil. "Ik wil resocialiseren, rustig wonen en halve dagen werken."

Achteruit

Zijn advocaat zegt dat een nieuwe dwangverpleging vele stappen achteruit betekent, niet alleen wat betreft een behandeling, maar ook met de resocialisatie waarbij verlof, begeleid of onbegeleid een onderdeel van is. 
Over twee weken oordeelt de rechtbank de tbs met dwangverpleging weer opgelegd wordt.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.