nieuws

'Duizenden vrouwen uitgebuit in katholiek gesticht Almelo'

Gesticht De Goede Herder in Almelo in 1983
Gesticht De Goede Herder in Almelo in 1983 © Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed
In het katholieke gesticht De Goede Herder in Almelo hebben tussen 1876 en 1978 3.700 vrouwen en meisjes onbetaalde dwangarbeid gedaan. Dat schrijft de krant NRC vandaag.
De internationale katholieke congregatie Zusters van de Goede Herder had in Tilburg, Zoeterwoude, Velp en dus ook Almelo zogenoemde "liefdesgestichten".
In de gestichten werden meisjes geplaatst door de regering, Kinderbescherming of ouders. De meisjes waren vaak wees, verwaarloosd of misbruikt. 

Verdienmodel

In de gestichten deden de meisjes werk in wasserijen en naaiateliers. De gestichten zeiden dat het ging om arbeidstherapie en boetedoening, maar eigenlijk was het een verdienmodel, schrijft de NRC.  
De gestichten kregen opdrachten van onder andere textielfabrieken en de overheid om bijvoorbeeld duizenden legerhemden of tafellakens te maken. De congregatie verdiende er flink aan.

Dwangarbeid

De vrouwen werden gedwongen elke dag, behalve zondag, te werken onder zware omstandigheden en zonder vrijheden. De voeding en medische zorg was vaak slecht en de straffen hard. Onderwijs was er nauwelijks voor de jonge vrouwen. Ook zijn er gevallen bekend van seksueel misbruik.
In de krant vertelt de 76-jarige Jo Keepers, die jarenlang in het gesticht in Almelo zat, dat ze "niet meer dan slaven waren". Ze liep een paar keer weg, maar werd steeds teruggebracht door de politie en gestraft door de nonnen.

Alleen excuses

Het is niet voor eerst dat misstanden bij het gesticht naar buiten komen. Het seksueel misbruik werd in 2010 door de commissie-Deetman onderzocht. Daarbij kwam dwangarbeid echter niet aan de orde.
De zusters hebben hun excuses aangeboden aan de vrouwen, stelt de NRC. Ze weigeren het niet-uitbetaalde loon alsnog te betalen, zoals vijf vrouwen nu eisen. Keepers in de krant: "Die zusters zijn rijk geworden door ons werk. Ik hoef geen miljoen hoor, maar genoegdoening is wel op zijn plaats."
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.