nieuws

GGD: Leven voor Twentse kinderen prettiger, alcohol blijft aandachtspunt

Drankgebruik blijft een probleem onder Twentse kinderen
Drankgebruik blijft een probleem onder Twentse kinderen © iStock
Het leven van Twentse kinderen is de afgelopen jaren op veel punten verbeterd. Dat blijkt uit de Kindermonitor van de GGD. Alcoholgebruik blijft een aandachtspunt, zegt de GGD: nog veel kinderen mogen van hun ouders voor hun 18e al alcohol drinken.
GGD Twente deed afgelopen jaar onderzoek naar allerlei aspecten van het leven van kinderen. Bijna 10.000 ouders vulden een vragenlijst in.
Sinds het vorige onderzoek in 2013 is het leven van kinderen in Twente prettiger en gezonder geworden; ze worden minder gepest en drinken minder drankjes met suiker en minder kinderen hebben last van de sigarettenrook van hun ouders. 

Gezinnen komen makkelijker rond

Verder is het aantal ouders dat zegt moeite te hebben met rondkomen, afgenomen: van één op de vijf in 2013 naar één op de tien nu. Het aandeel Twentse ouders dat zegt juist geen enkele moeite te hebben met rondkomen is bijna verdubbeld, van 38 naar 70 procent.

Veel kinderen mogen alcohol

De GGD noemt het alcoholgebruik onder Twentse kinderen nog wel een punt van zorg. Bijna twee derde van de kinderen mag van hun ouders slokjes alcohol voordat ze achttien zijn. Tien procent mag zelfs al meerdere glazen drinken. Overigens is dat percentage wel iets afgenomen.
Wat betreft alcoholgebruik zijn er grote verschillen per gemeente. In Tubbergen en Dinkelland mag één op de vijf voordat ze achttien zijn al meerdere glazen alcohol drinken, in de steden is dat een stuk minder. In Enschede gaat het om één op de twintig kinderen.
GGD IJsselland, waar het noorden en westen van Overijssel onder valt, komt in het najaar met de Kindermonitor.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.