nieuws

Elke dag twintig vermisten in Oost Nederland

In Oost-Nederland worden elke dag zo’n twintig mensen als vermist opgegeven. Per jaar ongeveer 7600. Dat zegt Miranda Baas van de politie Oost-Nederland, specialist op het gebied van vermiste personen. De redenen waarom mensen tijdelijk verdwijnen zijn vaak uiteenlopend. Soms gaat het om personen die geestelijk in de war zijn maar ook om mensen met financiële sores en problemen thuis.
Hoewel de meeste vermisten op korte termijn weer worden teruggevonden spreekt Miranda Baas toch van een toename van het aantal vermissingen de laatste jaren. "Dat merken we zeker bij de politie", zegt Baas. "Mensen hebben in deze hectische tijden steeds meer redenen om tijdelijk van de radar te verdwijnen. Dat houdt automatisch in dat we er steeds drukker mee zijn".

Aangifte

Maar wanneer komt de politie in actie bij een vermissing? Baas: "Als er aangifte gedaan is. Dan kijken we hoe urgent de zaak is. Hoewel dat vaak achteraf pas duidelijk wordt"

Facebook

Volgens Baas spelen de sociale media in toenemende mate een rol in de opsporing van vermisten: "Een oproep via Facebook of andere media kan een grote impact hebben."
"Ook negatief, want sta je eenmaal op internet dan blijf je er ook op staan. Daarom kijken we per geval of het verstandig is om via het web te werk te gaan".

Boeven vangen

Baas geeft toe dat het opsporen van vermisten bij de politie nog altijd een ondergeschoven kindje is: "We worden geacht om boeven te vangen. Maar de impact van een vermissing is vaak groot. We moeten dus alert blijven".     

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.