nieuws

VVD Steenwijkerland wil herstel afgesloten IJzeren Brug bij Witte Paarden

IJzeren brug blijft voorlopig dicht
IJzeren brug blijft voorlopig dicht © Rhoxana Ynema
De VVD-raadsfractie in de gemeente Steenwijkerland legt zich niet neer bij de afsluiting van de IJzeren Brug bij Witte Paarden.
De verkeersbrug over de spoorlijn Leeuwarden-Zwolle is sinds 14 mei geheel afgesloten voor gemotoriseerd verkeer, nadat bij een inspectie bleek dat de draagkracht van de brug ernstig is verminderd. Er waren brugonderdelen vervormd door overbelasting. De brug heeft een draagkracht van vier ton. maar in de praktijk reden er ondanks een verbod veel zwaardere voertuigen overheen. Eigenaar ProRail besloot daarop de brug geheel af te sluiten. De afsluiting is inmiddels fysiek gemaakt met betonblokken.
De maatregel heeft verregaande gevolgen voor het doorgaande verkeer tussen Witte Paarden en Eese, dat nu moet omrijden via Willemsoord. Voetgangers, fietsers en motorrijders mogen nog wel over de brug. 
De VVD legt zich niet neer bij de afsluiting van de brug omdat de maatregel verregaande overlast geeft voor hulpdiensten, bezorgdiensten, agrariërs en omwonenden. Ook organisaties als LTO, KopTop en Plaatselijk Belang trokken hierover al aan de bel bij de gemeente Steenwijkerland.  

De fractie vraagt het college van Steenwijkerland om ProRail te wijzen op het belang van herstel van de brug. En zo nodig actief bij te dragen aan het in stand houden van de brug als verkeersverbinding. ProRail houdt voorlopig de voet op de rem en heeft meegedeeld nog onderzoek te doen of, hoe en wanneer de brug eventueel wordt gerepareerd.  

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.