nieuws

ProRail vliegt met heli laag over Twente om spoor goed in beeld te brengen

Een verkenningsvlucht met een helikopter door spoorbeheerder ProRail heeft vrijdagmiddag in Twente vragen opgeleverd. De heli hing enige tijd boven Enschede, Hengelo en later ook Almelo.
Het bleek niet om een politieheli te gaan die was ingezet na een incident, zoals door velen gedacht, maar het spoor en de stations in Twente werden vanuit de lucht minutieus in beeld gebracht. 

Laserscans van het spoor

ProRail vliegt de komende dagen regelmatig met een helikopter om luchtfoto's en laserscans te maken van het spoor. De opnamen worden gebruikt voor de topografische kaart van ProRail en om de basisbeheerkaart up  to date te maken.
Kaart helikoptervluchten ProRail (tekst gaat verder onder de kaart)
Om goed in kaart te kunnen brengen hoe de spoorlijnen liggen vliegt de helikopter op een hoogte van gemiddeld 190 meter. Omdat de helikopter iets lager dan normaal vliegt, valt dat op. Eerder vloog ProRail al boven Utrecht, Amsterdam en de Rotterdamse Haven.

Basisbeheerkaart

De basisbeheerkaart (BBK) wordt voor veel doeleinden gebruikt, onder meer voor informatievoorziening en voor beheer- en ontwerpactiviteiten van ProRail. De data kan ook gebruikt worden voor 3D weergave van bijvoorbeeld stations.
Tot nu toe werd de BBK vooral bijgewerkt aan de hand van de luchtfotografie die elk voorjaar werd gemaakt. Dat is een behoorlijke uitdaging, omdat traditionele luchtfoto’s niet altijd alles goed weergeven. De oplossing is nu gevonden in het maken van foto’s pal boven het spoor vanuit een helikopter.

Reacties op Sociale Media

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.