nieuws

Namen en adressen van 500 studenten Universiteit Twente per mail verspreid

Universiteit Twente (UT) in Enschede
Universiteit Twente (UT) in Enschede © RTV Oost / Rogier van den Berg
De persoonlijke gegevens van 500 studenten van de faculteit van Geo-Informatiewetenschappen en Aardobservatie (ITC) van de Universiteit Twente zijn door een 'ongelukkige mail' verspreid onder alle studenten van de UT. Dat staat in een mail gericht aan de studenten die in handen is van RTV Oost.
Een mail die oproept om te stemmen voor de URaad-verkiezingen bevatte per ongeluk een volledige lijst met alle ITC-studenten die het recht hebben om op deze verkiezing te stemmen. Op de lijst staan persoonlijke gegevens als het studentnummer, geboortedata en privéadressen.

'Zou interessant kunnen zijn'

In de mail schrijft Hans Oeloff, directeur van het Centre for Educational Support op de UT, dat de gegevens interessant kunnen zijn voor marketing doeleinden, maar dat de UT niet verwacht het de gegevens gebruikt kunnen worden voor identiteitsfraude. 

'Heel ongelukkig'

Woordvoerster Bertyl Lankhaar bevestigt de fout. "Het is een menselijke en heel ongelukkige fout. Toen we erachter kwamen hebben we direct de Autoriteit Persoonsgegevens ingelicht", licht ze toe.
"We zullen, nog meer dan nu ook al gebeurt, aandacht blijven besteden aan de bewustwording bij onze mensen en het belang van de procedures over het omgaan met persoonsgegevens blijven benadrukken", vertelt Lankhaar.

Geen hackers

De universiteit excuseert zich voor het datalek, die door een menselijke fout kon ontstaan. De UT benadrukt dat het lek niet ontstond door hackers of digitale indringers. De UT gaat maatregelen nemen om te voorkomen dat dit in de toekomst nogmaals kan gebeuren.

Verwijder de lijst

Studenten wordt opgeroepen de lijst niet door te sturen en zo snel mogelijk te verwijderen. Op deze manier moet verdere verspreiding van de lijst voorkomen worden.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.