nieuws

Tegenvaller: Opnieuw minder geld uit Den Haag voor Enschede

Geld,  munten, euro's
Geld, munten, euro's © RTV Oost
Er komt opnieuw minder geld uit Den Haag voor Enschede. Dat zei wethouder Eerenberg vanavond in de stedelijke commissie. Hij baseert zich op de mei-circulaire vanuit Den Haag, die op 31 mei uit is gekomen.
De definitieve berekening is er nog niet, maar Eerenberg is al wel duidelijk over welke kant het op gaat: "Helaas een vrij treurig verhaal. Voor 2019 gaan we opnieuw de min in." In totaal gaat er ruim 400 miljoen minder naar de Nederlandse gemeenten. 

Grote tekorten

De boodschap komt niet op een goed moment. Enschede heeft het financieel moeilijk. De gemeente kampt met grote tekorten en moet daarom al flink bezuinigen. Nu het oude college demissionair is en het nieuwe college nog niet gevormd, moet de raad zich buigen over waar er mogelijk nog dit jaar geschrapt kan worden.
Er ligt een voorstel met tientallen mogelijke bezuinigingsmaatregelen. Als de raad met alle akkoord gaat, levert dat de gemeente een besparing op van 6,3 miljoen euro. Dat is nog niet genoeg om het volledige tekort voor dit jaar op te vangen, de rest - ook nog een slordige 6 miljoen -  moet worden opgevangen door de reserves. 

Kritiek

Veel kritiek kwam er op het bezuinigingsvoorstel om het automatisch storten van het voorschot voor nieuwe uitkeringsgerechtigden, te schrappen. Enschede draaide vorig jaar de maatregel nog terug na een tik op de vingers van de Nationale Ombudsman.
Naast GroenLinks en SP, liet ook Margriet Visser van Enschede Anders weten daar niks in te zien: "Als je van de nationaal ombudsman een flinke tik op de vingers krijgt, omdat je de bevoorschotting niet goed hebt gedaan en toch het lef hebt om dit op de lijst te zetten, dan denk ik: hoe krijg je het voor elkaar."  
Welke bezuinigingsmaatregelen er wel doorgevoerd worden, moet duidelijk worden tijdens de raadsvergadering maandag 11 juni. 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.