nieuws

Chauffeurs Syntus leggen werk neer, bussen rijden niet in Zwolle en Deventer

Met nieuwe stakingen worden de estafette-acties in het streekvervoer dinsdag hervat. Onder meer in Deventer en Zwolle leggen chauffeurs van Syntus hun werk neer. Er rijden geen bussen.
Dat geldt ook voor het streekvervoer in Noord-West Overijssel en Flevoland, waar chauffeurs van Connexxion en Arriva solidair zijn met hun stakende collega's van Syntus. De bussen rijden in meer regio's niet. 

"Inzet van de acties blijft een nieuwe cao, met concrete afspraken over lonen en werkdruk", zegt onderhandelaar Hanane Chikhi van CNV Vakmensen tegen Omroep West. De chauffeurs in het streekvervoer voeren al weken estafettestakingen, steeds in andere delen van het land.

De onderhandelingen over een nieuwe cao voor de 12.000 werknemers in het openbaar vervoer zitten al een tijdlang in een impasse. De rijtijden zijn volgens de bonden vaak veel te krap, waardoor pauzes erbij inschieten.

Veiligheid van de reiziger

Het ziekteverzuim is als gevolg van de hoge werkdruk hoog, hoger dan in andere vergelijkbare sectoren, zeggen de bonden. Het gaat niet alleen om de gezondheid van de chauffeur, maar ook om de veiligheid van de reiziger, stel FNV-bestuurder Lutz Kressin op de website van de vakbond.
Fred Kagie van werkgeversorganisatie VWOV riep de vakbonden vorige maand op om terug te keren naar de onderhandelingstafel. ''Stakingen gaan een cao niet dichterbij brengen", zei hij.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.