nieuws

Justitie: Familie Visser van Eurocommerce moet acht miljoen euro ophoesten

Justitie wil acht miljoen euro plukken van de Gorsselse familie Visser, die dat geld zou hebben onttrokken uit de failliete Deventer vastgoedketen Eurocommerce. Dat bleek vandaag in de rechtbank in Zwolle. Vader en zoon zijn anderhalf jaar geleden veroordeeld voor onder meer faillissementsfraude.
Eerder in de strafzaak vorderde het OM nog bijna 40 miljoen euro, maar een deel, bijvoorbeeld de paardenstal, is geveild en de opbrengst is naar de curatoren gegaan die het faillissement van Eurocommerce afwikkelen. 

Geld onder zich

Volgens de advocaat van de familie is 8 miljoen nog steeds te veel. "De vrouw en de dochter zijn door de rechtbank vrijgesproken en er kan alleen ontnomen worden als je bent veroordeeld." Volgens het Openbaar Ministerie kan dat wel, omdat vrouw en dochter Visser mogelijk nog geld van senior 'onder zich hebben'.
"Van senior kan het Openbaar Ministerie ook geen geld ontnemen", zo zegt de advocaat. "Want senior is failliet. En de wet heeft geregeld dat als iemand failliet is, er iemand is die het vermogen vereffend: En dat is een curator, niet het Openbaar Ministerie." Daarnaast zegt hij dat ook bij Visser junior niets te halen is door het OM, omdat hij er privé geen voordeel van zou hebben genoten.
De rechtbank doet over zes weken uitspraak in deze zaak.

Celstraffen

Eind 2016 werd Visser senior veroordeeld tot 3,5 jaar gevangenisstraf en zijn zoon Ger junior tot één jaar cel. Moeder en dochter werden vrijgesproken. Senior en junior zijn veroordeeld voor faillissementsfraude, valsheid in geschrifte, witwassen en oplichting.
Justitie is in hoger beroep gegaan: ze is het niet eens met de vrijspraak van de echtgenote van Ger senior en zijn dochter. De familie is ook in beroep gegaan, omdat zij de straffen voor Ger senior en junior juist te zwaar vindt. 

700 miljoen euro

Het faillissement van Eurocommerce in 2012 was een van de grootste in de Nederlandse vastgoedwereld. Het bedrijf had ten tijde van het faillissement bij negen banken en de gemeente Almere voor 695 euro aan hypotheken uitstaan ter financiering van bijna 60 kantoorpanden.
De rechters oordeelden tijdens de strafzitting dat bewezen is dat Visser, toen zijn bedrijf op instorten stond, voor miljoenen aan bezittingen voor een habbekrats aan zijn vrouw, zoon en dochter heeft overgedaan om ze aan de failliete boedel te onttrekken.
Het hoger beroep start in oktober, met een zogenoemde regiezitting. Wanneer het eindproces is, is nog niet duidelijk.

Documentaire

Dinsdagavond zendt TV Oost een documentaire uit over de ondergang van Eurocommerce. De documentaire “Vals Spel” toont de ondergang van de vastgoedmagnaat. Vijf jaar lang volgde documentairemaakster Annette van Trigt de val van de kantorenkoning en de ondergang van stal Eurocommerce. De documentaire begint om 20:00 uur op TV Oost. 
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.