Zes vragen over het conflict tussen Vak-P en de gemeente Enschede Grimmige sfeer Grolsch Veste onderzoek Vak-P Foto: RTV Oost
Onrust bij de Grolsch Veste
Onrust bij de Grolsch Veste
Vak-P hoort in de Grolsch Veste, laat de supportersvereniging weten met een spandoek
Vak-P
donderdag 14 juni 2018 | 07:00 Laatst bijgewerkt: 14-6-2018 | 14:38
 • Foto 5 foto's
 • Video 3 video's

FC Twente en Vak-P staan vandaag tegenover elkaar in de rechtbank in Zwolle, waar de supportersvereniging de sluiting van het eigen home aanvecht. Het supportershome werd vorig jaar gesloten op last van burgemeester Onno van Veldhuizen. Dat gebeurde na een politie-inval tijdens het duel FC Twente-PSV. Zes vragen over de problemen tussen Vak-P  aan de ene kant en de gemeente Enschede en FC Twente aan de andere kant.

Wat gebeurde er tijdens die wedstrijd? 

FC Twente speelde op 6 april 2017 in de avond een competitieduel met PSV in de Grolsch Veste. Halverwege de tweede helft klonk de stem van stadionspeaker Jan Bruins. Hij vroeg het publiek de kalmte te bewaren en het stadion te verlaten terwijl het duel tussen FC Twente en PSV door zou gaan.

De oproep van Jan Bruins van FC Twente.

Er was sprake van een politie-inval in Vak-P. De politie verwachtte tijdens de wedstrijd drugs aan te treffen in het home van Vak-P. Die drugs werden ook gevonden. Daarnaast onderzocht de politie ook poging tot ondermijning vanwege het selectieve deurbeleid in het home. Een aantal leden van Vak-P bepaalde wie er binnen mocht komen in Vak-P.

Inval tijdens duel

De politie en de beveiliging van het stadion zouden volgens de politie geen grip meer hebben op wat zich binnen in het home afspeelde omdat bepaalde personen binnen Vak-P bepaalden wie er wel en wie er niet naar binnen mochten. Dat was voor de politie aanleiding om tijdens het duel tussen FC Twente en PSV het home binnen te vallen. 

Onrust bij de Grolsch Veste - fotograaf: NewsUnited/Gijs Huiskes
Fotograaf: NewsUnited/Gijs Huiskes
Onrust bij de Grolsch Veste

Buiten het stadion werd het onrustig toen supporters van Vak-P fietsen naar de ME gooiden. Die voerden daarop meerdere charges uit. Vijf supporters van FC Twente werden aangehouden; drie in het home en twee bij de ongeregeldheden buiten het stadion. Een bestuurslid van Vak-P kreeg schriftelijk het verzoek zich te melden bij de politie. Op verdenking van drugshandel in het supportershome. 

De inval in Vak-P gefilmd door de politie.

Welke rol speelden FC Twente en de gemeente Enschede bij de inval? 

"Een bizarre avond", typeerde Jan van Halst de gang van zaken, kort na de wedstrijd. De toenmalig technisch directeur verklaarde dat hij niet door de politie op de hoogte was gesteld. Er waren wel veel vragen over de rol van stadionspeaker Jan Bruins. Het was de bedoeling dat hij om zou roepen dat Vak-P gesloten zou zijn vanwege een onderzoek naar drugshandel. 

Dat is ook gemeld door speaker Jan Bruins, maar daarna volgde de oproep dat het stadion moest worden ontruimd en daarna volgde weer een correctie op die oproep. Dat leidde tot commotie omdat er verwarring ontstond in het stadion. 

De ongeregeldheden in en om De Grolsch Veste.

Burgemeester buitenspel

Ook de gemeente Enschede keek toe. Het Openbaar Ministerie had de leiding tijdens de politie-acties bij de Grolsch Veste in het kader van een grootschalig drugsonderzoek in het supportershome van Vak-P. Burgemeester Van Veldhuizen stond daardoor als hoofd openbare orde buitenspel, verklaarde hij later.

De politiek reageerde geschrokken op de politie-actie, die dus leidde tot relletjes binnen en buiten het stadion. Daarbij vielen twee gewonden onder de toeschouwers. Ook een agente raakte gewond toen ze van haar paard werd getrokken.

Welke straf kreeg Vak-P? 

Burgemeester Onno van Veldhuizen sloot het supportershome van Vak-P voor de periode van een jaar. De drank- en horecavergunning werd ingetrokken en de aanvraag voor een nieuwe vergunning geweigerd voor een periode van twee jaar. Vak-P kondigde direct al bezwaar aan tegen de beslissing van de gemeente Enschede wat uiteindelijk ook resulteerde in een gang naar de rechter. 

Vak-P hoort in de Grolsch Veste, laat de supportersvereniging weten met een spandoek - fotograaf: Pro Shots
Fotograaf: Pro Shots
Vak-P hoort in de Grolsch Veste, laat de supportersvereniging weten met een spandoek

De supportersvereniging is ook ernstig teleurgesteld in FC Twente. Kort voor de inval zijn verborgen camera's in het home geplaatst, ontdekte de supportersvereniging. De personen die dit hebben gedaan zijn met een sleutel het home binnengekomen die in het bezit is van FC Twente. Het was voor Vak-P reden om te besluiten geen sfeeracties meer te organiseren.

We zijn intussen ruim een jaar verder. Vak-P is weer open. Waarom dan toch die bodemprocedure?

Het bestuur van Supportersvereniging Vak-P legt zich nog altijd niet neer bij het besluit dat de sluiting van het supportershome in stadion de Grolsch Veste terecht was. Het besluit voor de bodemprocedure werd in september genomen tijdens een algemene ledenvergadering.

Ondanks het tijdelijk wegvallen van het supportershome werd de supportersvereniging niet opgeheven. "Supportersvereniging Vak-P is meer dan het supportershome en zal dus blijven bestaan", aldus de vereniging. April dit jaar mocht het supportershome van Vak-P weer open, maar daar kijkt de supportersvereniging toch iets anders tegenaan.

Maandagavond berichtte Vak-P over de bodemprocedure van vandaag. "Een dicht supportershome is toch echt een groot gemis, en ook voor komend seizoen wil onze burgervader het home gesloten houden. In het afgelopen seizoen heeft dit directe invloed op de sfeer op de tribunes gehad met een sportief dieptepunt als gevolg", schrijft Vak-P. 

Hoe denkt de gemeente erover?

De gemeente Enschede is het niet eens met de stellingname van Vak-P dat de burgemeester van Enschede het supportershome ook voor volgend seizoen wil sluiten. Volgens een woordvoerder is het een gegeven dat de drank- en horecavergunning voor een periode van twee jaar is gesloten. Het supportershome is dus wel geopend maar er mag geen drank worden geschonken, zelfs geen frisdrank."

"Na een dergelijke overtreding is het normaal dat de vergunning voor een periode van vijf jaar wordt ingetrokken", aldus een woordvoerder van de gemeente. "Wij hebben in januari een gesprek gehad met Vak-P. Daarin hebben wij een aantal voorwaarden gesteld waaraan Vak-P moet voldoen om herhaling te voorkomen."

De bal ligt bij Vak -P

Om welke voorwaarden het gaat, wil de woordvoerder niet kwijt, maar het gaat onder meer over de plaatsing van een tourniquet, een draaipoortje, in Vak-P die het onmogelijk maakt om vanuit Vak-P via de gracht het stadion te betreden. Vak-P liet in januari van dit jaar weten dat het home vanaf die maand niet langer via de gracht te betreden was, maar dat supporters voortaan via het tourniquet het stadion moeten binnengaan. 

"Wij wachten nu op initiatief van Vak-P. aldus de voorlichter, de niet verbaasd is over de beschuldigende vinger die door Vak-P juist weer naar de gemeente Enschede wijst. "Dat kennen we wel een beetje."

Vak-P - fotograaf: Pro Shots
Fotograaf: Pro Shots
Vak-P

Wat houdt een bodemprocedure in? 

Een bodemprocedure is allereerst een langdurig verhaal. Dit in tegenstelling tot een kort geding. In een kort geding volgt relatief snel een beslissing in een concreet geschil. Een uitspraak in een kort geding is een voorlopige beslissing. De rechter kijkt vooral naar de onmiddellijke belangen van de betrokken partijen. 

Een rechter in een bodemprocedure is niet gebonden aan de uitspraak in kort geding. Een eiser die het kort geding heeft verloren, kan daardoor in de bodemprocedure alsnog in het gelijk worden gesteld. Omdat bodemprocedures tot wel een anderhalf jaar kunnen duren en ook zeer kostbaar kan zijn, komt het steeds vaker voor dat na een kort geding geen bodemprocedure meer gevoerd.

11 kloten grammetjes

Een bodemprocedure neemt niet alleen veel tijd in beslag maar is vooral ook erg duur. "Even een feit, want wij houden het graag bij feiten, de totale advocaatkosten voor de gemeente bedragen al ruim 20.000 euro", schrijft Vak-P op Facebook.  "Betaald door uw en onze belastingcenten. En dat voor 11 kloten grammetjes die niet aan de vereniging of aan de bestuursleden te linken zijn."

RTV Oost doet vandaag verslag van de zaak tussen FC Twente en de gemeente Enschede.

Laatste Video's

 • Naar schatting vierhonderd mensen bij demonstratie Zwolle tegen uitbreiding luchthavens
 • Hij sloeg dit jaar over, maar Valentino Rossi komt naar de TT Classic in Gramsbergen
 • Twentse truckers eren verongelukte collega met rouwstoet van vrachtwagens
 • Scouting Raalte al langer bezig met rookbeleid op terreinen
 • Eis tegen verdachten dodelijke steekpartij café in Reutum: 12 jaar cel
 • ProatPot in Dalfsen zet alcohol drinkende ouderen aan het denken
 • Vluchtelingen leren ondernemen in Overijssel
 • Expeditie Oost: Volle bak bij SamenLoop voor Hoop, ook Team Lian uit Hengelo is erbij
 • Vluchtelingen leren ondernemen in Overijssel
 • Zorgen over vrachtvliegtuigen door nieuwbouw mega-distributiecentrum in Lelystad
 • Toerit naar A1 bij Oldenzaal vanaf maandag twee maanden dicht
 • Sligro bouwt nieuw distributiecentrum op A1 Bedrijvenpark Deventer
 • Moeder doodgestoken Roelof Esman wil verdachten doodschieten
 • Politiek Haaksbergen eist opheldering over monumentale boerderij: mag geen pretpark worden
 • Politiek Haaksbergen eist opheldering over monumentale boerderij: mag geen pretpark worden
 • Samen in Goor over de finish tegen eenzaamheid
 • Samen in Goor over de finish tegen eenzaamheid
 • Samen in Goor over de finish tegen eenzaamheid
 • In beeld: Koningin Máxima opent Performance Factory
 • In beeld: Koningin Máxima opent Performance Factory

Nieuws

 • 21:56 Brandweer bevrijdt meisje uit speeltoestel in Almelo
 • 17:08   Hij sloeg dit jaar over, maar Valentino Rossi komt naar de TT Classic in Gramsbergen
 • 15:02   Twentse truckers eren verongelukte collega met rouwstoet van vrachtwagens
 • 14:26 Deelnemer toertocht klassieke bromfietsen gewond geraakt bij ongeluk in Giethoorn
 • 13:35   Naar schatting vierhonderd mensen bij demonstratie Zwolle tegen uitbreiding luchthavens
 • 13:10     Scouting Raalte al langer bezig met rookbeleid op terreinen
 • 13:03 Politie Kampen haalt fietser van de N50
 • 13:00   KIJK TERUG: de live-registratie van de protestactie 'Stop de luchtvaartgroei' in Zwolle
 • 10:14 Twee aanhoudingen bij grote schuurbrand Almelo
 • 9:38 Twijfel over sneltrein Enschede-Zwolle door rekenfout
 • 8:57   Tweehonderd man zet zich in voor Giro di Kika in Italië
 • 6:34   Grote brand legt schuur aan Geraniumstraat in Almelo in de as
 • 22 jun Bovenverdieping zwartgeblakerd bij woningbrand in Zwolle
 • 22 jun Oldenzaler die rat in brand stak: "Het was een wanhoopspoging"
 • 22 jun Politie Oldenzaal over schokkende video in brand gestoken rat: "Neem het recht niet in eigen hand"

Zie je geen mogelijkheid om te stemmen? Klik dan hier.

De politie heeft een nieuwe manier gevonden om automobilisten die achter het stuur aan het appen zijn, op te sporen en te bekeuren. Vanuit speciale hogere zitplekken in touringcars kunnen agenten zowel in de cabines van vrachtwagenchauffeurs als in gewone personenauto's kijken. De agenten in de bus gaven de kentekens door aan collega's die op de snelweg meereden. Zo konden de automobilisten van de weg worden gehaald.

In Overijssel en Gelderland werden tijdens een controle 528 boetes uitgedeeld. Is dit een goede manier om telefoongebruik achter het stuur te bestrijden?

Laat het weten door te reageren!

Praat mee
 • meestGelezen Twentse truckers eren verongelukte collega met rouwstoet van vrachtwagens 23 jun 2018 15:02
 • meestGelezen Deelnemer toertocht klassieke bromfietsen gewond geraakt bij ongeluk in Giethoorn 23 jun 2018 14:26
 • meestGelezen Politie Oldenzaal over schokkende video in brand gestoken rat: "Neem het recht niet in eigen hand" 22 jun 2018 20:29
 • meestGelezen Hij sloeg dit jaar over, maar Valentino Rossi komt naar de TT Classic in Gramsbergen 23 jun 2018 17:08
 • meestGelezen Twijfel over sneltrein Enschede-Zwolle door rekenfout 23 jun 2018 9:38
Back to the 80's
Informatie