nieuws

Rechter velt vandaag oordeel over Satudarah

Justitie wil af van de zogenoemde outlaw motorbendes. Vorig jaar werd de club Bandidos al verboden, nu zijn de pijlen gericht op Satudarah, No Surrender en de Hells Angels. Vorige maand werd er een rechtszaak gehouden om Satudarah te verbieden, onder meer na verschillende misdrijven in Overijssel, velt de rechter deze ochtend een oordeel.
Behalve dat Satudarah een gewelddadig imago heeft, maakt de club zich volgens het openbaar ministerie stelselmatig schuldig aan criminele activiteiten. Justitie gaat er vanuit dat – wanneer de leden niet meer in clubverband en in hun geliefde clubkleuren mogen opereren - de criminaliteit afneemt.

Volgens het OM heeft Satudarah een heel scala van strafbare feiten op z’n geweten: van mishandeling, drugshandel en intimidatie tot afpersing tot schietpartijen. Ook in Overijssel hebben zich meerdere spraakmakende incidenten voorgedaan.

Vak P
Augustus 2011 krijgt een prominent lid van Satudarah bij het stadion van FC Twente het aan de stok met iemand die het supportershome van vak P in wil. Hij mishandelt de man en dreigt met een mes. Tegen het Satudarah-lid wordt een een geldboete van 750 euro opgelegd. Ook wordt hem ten laste gelegd dat hij in het clubhuis van Satudarah vrouwen tot seks zou hebben gedwongen, maar wordt daarvan uiteindelijk vrijgesproken.

Zo vader, zo zoon
Een vader en zoon uit Nijverdal, leden van de Chapter Eastside en een zogenoemde supportclub van Satudarah, molesteren in september 2012 een kroegbaas in Nijverdal en een agent. Ze slaan de café-eigenaar tegen de vlakte, en ook als het slachtoffer al op de grond ligt, blijven ze op hem inslaan en -schoppen.
Een gealarmeerde politieagent wordt bij de keel gegrepen en zijn apparatuur wordt vernield. De vader blijkt ook wapens op zak te hebben. De zoon is al eerder veroordeeld voor geweldsdelicten. Tegen vader en zoon wordt een werkstraf opgelegd. 

Granaat

December 2016 worden omwonenden van een woning aan de Auskamplanden in Enschede in het holst van de nacht opgeschrikt door een daverende knal. Volgens justitie gaat het om een aanslag met een handgranaat. De bewoner zelf – prominent Satudarah-lid – houdt het op zwaar vuurwerk en weigert alle medewerking aan het politieonderzoek. De exacte achtergronden van het incident zijn tot op de dag van vandaag een mysterie.

En zo zijn er volgens justitie nog veel meer voorbeelden, maar lang niet alle voorvallen komen naar buiten. Voor leden van Satudarah geldt namelijk een omerta: een strikte zwijgplicht. Omdat er sancties dreigen voor wie uit de school klapt, houden opgestapte of geroyeerde leden, slachtoffers en getuigen hun kaken stijf op elkaar.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.